Свет

Песков о померању "Сата судњег дана": Политика НАТО и САД не оставља места деескалацији

Потребно je да се предузме добар, трезвен поглед ка тензијама и да се схвати о чему се ради, указао је портпарол Кремља
Песков о померању "Сата судњег дана": Политика НАТО и САД не оставља места деескалацијиwww.globallookpress.com © Dmitry Golubovich/Russian Look

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да је ситуација у свету изузетно алармантна и да нема назнака о деескалацији.

"Када се све сагледа, ситуација је за узбуну", рекао је Песков, коментаришући извештај да се "Думсдеј клок" ("Сат судњег дана") померио десет секунди ка поноћи, ближе него икада, пренео је ТАСС.

Његови коментари односе се на ситуацију у свету, али и у Европи, појаснио је портпарол Кремља.

"Заиста је забрињавајуће и нема знака о деескалацији, с обзиром на то какву политику воде НАТО и САД", додао је он.

Потребно je да се предузме добар, трезвен поглед ка тензијама и да се схвати о чему се ради, нагласио је Песков.

"То нас обавезује да будемо посебно пажљиви, будни и одговорни, као и да предузмемо одговарајуће мере", закључио је Песков.

Сат судњег дана се прво појавио на насловници магазина "Атомски научници" 1947. године и симболички представља процењену опасност глобалне катастрофе проузроковане људским деловањем.

Група нуклеарних научника је у уторак на конференцији за новинаре у Вашингтону објавила да се сат померио за 10 секунди, и сада је на свега 90 секунди од "нуклеарне поноћи".

Пре три године, сат је био на 100 секунди од поноћи, ближе него икада, а председница удружења Атомских научника Рејчел Бронсон рекла је у уторак да је одлука да се помери сат за 10 секунди донета највише због ситуације око Украјине, преноси Танјуг.

"Могућност да сукоб измакне нечијој контроли остаје велики", нагласила је она.

image
VV inauguration
banner