Свет

Страховите последице земљотреса у Турској и Сирији на сателитским снимцима (ФОТО, ВИДЕО)

Турска агенција за ванредне ситуације саопштила је да је срушено 11.342 зграда, хладно време отежава посао за спасиоце
Страховите последице земљотреса у Турској и Сирији на сателитским снимцима (ФОТО, ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Ghaith Alsayed

У разорном земљотресу који је пре два дана погодио Турску и Сирију погинуло је, према најновијим подацима, више од 11.000 људи, пренели су светски медији.

Десетине хиљада људи је повређено, више од 8.000 људи је извучено из рушевина, док се велики број особа још увек воде као нестала лица.

Сателитски снимци које је објавила америчка компанија за свемирску технологију "Максар", показује делове градова у Турској након разорног земљотреса. 

Новинске агенције јављају да је турски председник Реџеп Тајип Ердоган боравио у потресом погођеном подручју. Он намерава да посети Кахраманмарас, Хатај и Пазарцик, где је био епицентар потреса.

Многи су изразили љутњу због начина на који је власт реаговала, а неки људи тврде да помоћ тек треба да стигне до њих.

Како наводи турска Агенција за ванредне ситуације, укупно је срушено најмање 11.342 зграда.

Спасилачки тимови у обе земље боре се са великом хладноћом док покушавају да што пре извуку преживеле испод зграда срушених у земљотресу.

Тимови за потрагу и спасавање у погођене регионе стижу из целог света, а турски председник Ердоган прогласио је тромесечно ванредно стање у десет најтеже погођених провинција.

Управа за ванредне ситуације Турске АФАД објавила је да је постављено 70.818 великих шатора за смештај жртава разорног земљотреса, објављено је на званичној страници те управе.

На терену се налазе и спасиоци из Србије, али време за преживеле под рушевинама нажалост истиче, а велика хладноћа додатно отежава њихово спасавање.

Сиријска влада, која се налази под низом међународних санкција, апеловала је на Уједињене нације, Међународни комитет Црвеног крста и друге организације да пруже помоћ.

Грађевински инжењери позвали су спасиоце у Турској и Сирији да не губе наду јер би се преживели могли пронаћи и недељама након потреса.

Председник непрофитне организације "Мијамото Глобал Дисастер Релиеф" Кит Мијамото похвалио је рад турских спасилаца.

"Реч је о широком планинском подручју, земљотресом је погођено и до 10 милиона људи. Ниједна влада са тим не може да се избори сама, међународна подршка је неопходна", додао је Мијамото.

image
VV inauguration
banner