Свет

Немачка прави "паневропски" тенк?

Нови модел борбеног возила био би наследник "леопарда 2" и француског "леклерка"
Немачка прави "паневропски" тенк?Getty © Antoine Antoniol/Getty Images

Неопходно је да Бундестаг за Кијев направи "паневропски" модел тенка, који би био наследник немачког "леопарда 2" и француског "леклерка", изјавио је шеф спољнополитичког одбора немачког Бундестага Михаел Рот, а преносе "РИА Новости".

"Не треба нам једанаест различитих резервоара за тенкове у Европи, један је довољан да уштедимо много новца. Онда би тенк могао лако да се испоручи у Украјину", рекао је овај политичар у интервјуу за "Велт ам Зонтаг".

Рот је подсетио да се дуго залагао да у политици наоружања треба да буде више "Европе".

Али, када су у питању системи наоружања, европска одбрамбена стратегија је и даље "попут крпеног јоргана", пожалио се шеф комитета. Зато је поново позвао на паневропску координацију различитих активности наоружања.

"Немачка и Француска годинама планирају да створе заједничког наследника тенкова 'леопард' и 'леклерк'. Ово је први корак у правом смеру", рекао је Рот.

Немачкој је, иначе, како подсећају "РИА Новости", након неуспелог пројекта "кампфпанцер 70", од почетка пројектантских радова требало око 10 година да створи "леопард 2" од касних 60-их до 1978. године, када је почела масовна производња.

image