Свет

"Шпигл": Украјинци почињу обуку на "леопардима" у Немачкој

Британија већ обучава украјинске војнике на тенковима "челенџер". Бундесвер ће почети да их тренира на "леопарду 2" следеће недеље
"Шпигл": Украјинци почињу обуку на "леопардима" у Немачкој© Tanjug/Daniel Karmann/dpa via AP

Немачка војска (Бундесвер) ће следеће недеље почети да обучава украјинске тимове на главном борбеном тенку "леопард 2", преноси "Шпигл".

Према информацијама листа, прва група украјинских војника већ је из Пољске пребачена у Немачку где ће средином следеће недеље почети обука на војном полигону у Доњој Саксонији. На овом полигону украјинске јединице се већ обучавају на борбеном возилу пешадије "мардер".

Бундесвер планира неку врсту убрзаног курса за украјинске војнике који би за шест до осам недеља требало да науче основе управљања сложеним системом наоружања, а увежбаваће се и интеракција борбених тенкова "леопард" и борбеног возила пешадије "мардер", пише "Шпигл".

Украјинци ће успети само да науче основе, јер обука тимова обично траје неколико година, додаје лист.

Ако све буде по плану, обучени војници би требало да се врате у Украјину заједно са тенковима до краја марта.

Обука на борбеним тенковима је само један део различитих програма обуке украјинских војника у Немачкој. Према информацијама "Шпигла", од почетка Специјалне војне операције у фебруару, око 1.500 украјинских војника је обучено у разним касарнама о системима наоружања које је Немачка касније испоручила Украјини.

Савезна влада је 25. јануара објавила циљ да Украјини обезбеди два батаљона тенкова "леопард 2" са по 31 тенком. Немачка ће послати 14 тенкова, док ће остали доћи из савезничких земаља.

У Великој Британији украјинске снаге се већ обучавју на главним британским борбеним тенковима "челенџер 2", рекао је британски премијер Риши Сунак.

Украјински председник Владимир Зеленски је поздравио почетак обуке украјинских посада на "челенџеру 2" проценивши да је "то добро возило и биће озбиљно појачање на бојном пољу".

image
VV inauguration
banner