Свет

"Вашингтон пост": Зеленски има озбиљнијих проблема од кварних сарадника и набавки јаја за војску

Чистка у кабинету Зеленског крије дубље проблеме Украјине, оцењују уредници америчког листа
"Вашингтон пост": Зеленски има озбиљнијих проблема од кварних сарадника и набавки јаја за војскуwww.globallookpress.com © Nicolas Maeterlinck/Keystone Press Agency

Набавка јаја и киселих краставаца за украјинске војнике није највећи проблем са којим се суочава председник Владимир Зеленски. Ипак, недавни извештаји да су званичници у његовој влади профитирали од надуваних цена те робе били су користан подсетник - и за украјинског лидера и за јавност - да руска Специјална војна операција није једина опасност са којом се суочавају.

Друга је претња коју представљају скандал или злоупотреба средстава, посебно када се зна да су САД и Европа послале милијарде долара вредну помоћ Кијеву, оцењује уреднички тим "Вашингтон поста".

Након корупционашког скандала који је избио крајем јануара, 10 високих званичника је отпуштено или принуђено да поднесу оставке, укључујући заменика шефа кабинета председника. Одвојено, власти су заплениле имовину медијског могула који је био кључни спонзор председничке кампање Зеленског 2019.

Нису све наводне малверзације везане за првобитну вест да је заменик министра одбране умешан у шему преплаћивања хране за исхрану трупа, наводи уредништво "Вашингтон поста" и подсећа да је званичник у канцеларији председника оптужен да је користио аутомобил који је донирао "Џенерал моторс" за евакуацију украјинских цивила, док је заменик тужиоца позајмио "мерцедес" од богатог бизнисмена да одведе своју породицу на одмор у Шпанију. Обојица су остали без посла, а влада је забранила званичницима да напуштају земљу осим у случају службених путовања.

"Вашингтон пост" наглашава да није било наговештаја да је западна војна помоћ Украјини преусмерена или незаконито присвојена, али је Зеленски "проницљив" и не игнорише корупцију, другарске послове и остатке "капитализма олигарха" који су били мрља на репутацији земље много пре Специјалне војне операције.

Други по корупцији

Иначе, Украјина је на Индексу корупције "Транспаренси интернешенела" на 116. од 180 места, друга најгора у Европи.

Према већини извештаја, тврди "Вашингтон пост", "економске дисторзије и одлив украјинских ресурса" су смањени захваљујући закону из 2021. којим се "ограничава политички утицај олигарха" који контролишу медије, индустрију и друге гране у земљи.

То је корак у правом смеру, али чак и ако би се сукоб ускоро завршио, што је мало вероватно, Кијев чекају године реформи пре придруживања Европској унији, само да би тамо Украјина била најсиромашнија чланица, оцењују уредници.

Украјина је направила одређена побољшања у погледу транспарентности, посебно у праћењу и обрачуну спољне економске и војне помоћи. Земља је такође развила живо грађанско друштво, низ невладиних организација и удружења којима управљају грађани који здравој демократији дају плурализам, учешће и политичку снагу. Међутим, углавном није успела да успостави систем који гарантује владавину права, што је кључни недостатак у превазилажењу њеног совјетског наслеђа, оцењује уредништво "Вашингтон поста".

У средишту тог проблема је стални отпор реформи правосуђа међу украјинским судијама, које су западни експерти више пута цитирали као корумпиране, отворено политичке и, наводно, про-руске. Прошле јесени, Врховни суд Украјине отпустио је вишег судију свог Привредног касационог суда, највишег суда у земљи за економске и имовинске спорове, након што је откривено да има руско и украјинско држављанство. Судијама није дозвољено двојно држављанство према украјинском закону.

"Дан обрачуна"

Велика међународна конференција земаља донатора посвећена помоћи Украјини прошлог лета завршила се изјавом у којој се позива да се владавина права у земљи "систематски јача". Страни стручњаци су предложили низ реформи, укључујући проверу компетенције, интегритета и политичке независности кандидата за судије.

Зеленски је био заговорник реформе правосуђа, али му недостаје моћ да је сам спроведе. Додатни "потисак" ће морати да дође од западних савезника Украјине, чији је утицај огроман - али који можда нерадо скрећу пажњу са свеобухватног међународног приоритета да помогну Украјини у сукобу, објашњава "Вашингтон пост".

Иако се може рећи да је земља која се бори за опстанак лоше позиционирана и превише расејана да би спровела системске реформе, украјински "дан обрачуна" не може се одлагати бесконачно. Сопствене тежње Кијева зависе од успостављања владавине права. Има посла, закључује уреднички колегијум "Вашингон поста".

image
VV inauguration
banner