Свет

Украјина два дана пред ЕУ самит решила да "очисти кућу" од корупције

Поставња се питање да ли Кијев предузима све антикорупцијске кораке како бројна и дарежљива помоћ Запада и ЕУ убудуће не би изостала
Украјина два дана пред ЕУ самит решила да "очисти кућу" од корупцијеwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukrainian Pre

Познато је да Украјина годинама важи за једну од најкорумпиранијих европских држава, а према Индексу перцепције корупције у истраживању "Транспаренси интернешанал" у 2022. години била је 116. од 180 поткупљивих нација. Њена позиција није боља ни када се посматра период од пет последњих година, па чуди што је председник Владимир Зеленски само два дана пред ЕУ самит, чији ће домаћин бити, решио да "очисти кућу".

Како "Вашингтон пост" пише, Зеленски је изгледа ушао у други круг актуелне кампање сузбијања корупције у земљи, што се поклапа са данашњим најавама претреса, отпуштања и нових истрага високог профила политичара коју су објавили украјински званичници, а све како бројна и дарежљива помоћ Запада и ЕУ убудуће не би изостала.

Лист наводи да се мере за борбу против корупције примењују два дана пре него што се Украјина припрема да угости ЕУ самит у Кијеву, за који се украјински званичници надају да ће ојачати њихове покушаје да постану пуноправни члан европске породице.

Блок 27 чланица у великој мери подржава Украјину, али је подељен око тога колико брзо ће се разорена, осиромашена земља придружити њеном клубу.

Зеленски је, наиме, у уторак увече рекао да званичници "припремају нове реформе" које ће "на много начина променити друштвену, правну и политичку реалност, чинећи је хуманијом, транспарентнијом и делотворнијом", као и да ће "детаљи бити објављени касније".

Он није дао званичну најаву борбе против корупције нити је описао шта би она могла да укључује, али је алудирао на "кадровске одлуке" у "министарима, органима централне владе, регионима и правосудном систему".

На шта је тачно мислио, видело се данас када су Служба безбедности Украјине (СБУ) и Биро за економску безбедност упали у куће олигарха Игора Коломојског у Дњепру и бившег министра унутрашњих послова Арсена Авакова.

Украјински званичници нису рекли да ли су ови догађаји део председниковог реформског програма, али су уследили после прошлонедељних 10 отпуштања, међу којима су били заменик шефа кабинета Зеленског, заменик министра одбране, заменик генералног тужиоца и други.

Званичници су та отпуштања описали као одговор на дугогодишње интерне жалбе на корупцију, а нема сумње, наводи "Вашингтон пост" и да су и одговор на забринутост Републиканске странке САД која је недавно преузела контролу над Представничким домом и поставила питања о обиму америчке помоћи Украјини.

image
VV inauguration
banner