Свет

Запад спрема замену Зеленском?

Изненадне и неочекиване чистке у Украјини подстакле су многе да се запитају да ли је Владимиру Зеленском истекло време
Запад спрема замену Зеленском?www.globallookpress.com © Nathan Howard - Pool via CNP/Consolidated News Photos

Пре неколико дана, у медијима је одјекнула вест да пљуште оставке украјинских званичника на различитим нивоима власти, чак у снагама безбедности. Неки од званичника су сами поднели оставке, док су други смењени.

Интересантно је да су чистке уследиле након што је директор ЦИА Вилијам Бернс тајно посетио Кијев где се састао са украјинским председником Владимором Зеленским.

Још је необичније што је утицајни милијардер Бил Гејтс, гостујући у Аустралији на једном панелу о глобалним изазовима, напрасно приметио да је "украјинска влада једна од најгорих на свету, корумпирана, у рукама неколицине људи и катастрофална за свој народ".

У јеку ових неочекиваних догађаја, поставља се питање да ли је Зеленском одзвонило, односно, да ли ће га његови западни савезници сада заменити неким подобнијим?

Пензионисани амерички обавештајац и војни аналитичар Скот Ритер сматра да Запад дефинитивно припрема терен за смену Зеленског и тврди да ће га заменити начелник Генералштаба украјинске војске, Валериј Залужни.

Ритер је у једном интервјуу рекао да је "Запад гурнуо Зеленског у позадину и фокусирао се на Залужног као на будућег лидера Украјине".

Према његовим речима, у западним медијима постоји тенденција да промовишу лик Залужног, истичући да се дани владавине Зеленског ближе крају, пошто он више нема моћ какву је имао и не може да утиче на исход догађаја.

"Људи попут генерала Залужног ће одредити будућност Кијева. Када сукоб достигне завршну фазу, он ће бити тај који ће сести за преговарачки сто са украјинске стране", рекао је пензионисани амерички обавештајац.

На Ритерове коментаре лепо се надовезао "Њујорк тајмс" који је у јеку чистки у Украјини објавио текст о Залужном и представио га као "несебичног" хероја који је наследио милион долара од Американца украјинског порекла Грегорија Степанеца и наводно га донирао украјинској војсци.

Британски лист "Гардијан" потом је убацио још једно име у шешир за наследника Зеленског - бившег јавног тужиоца Александра Новикова.

Са милијардама долара стране помоћи која стиже Украјини, Новиков је као шеф украјинске антикорупцијске агенције задужен да брине о безбедности тог новца и да спроводи кампању укидања "руског наратива" о Украјини као о корумпираној земљи, пише лондонски лист.

У таласу смена и оставки у украјинском врху које су уследиле после Новикових оптужби о подривачком утицају најближих сарадника Зеленског, можда је највише одјекнула вест у украјинским медијима да је Министарство одбране без објашњења трошило много више за оброке војника него што је било договорено.

Министар одбране Алексеј Резников одмах је затражио од тајне службе да истражи како је та информација процурила у јавност, и оптужио пребеге да покушавају да подрију поверење у војску у кључном тренутку за земљу.

Иначе, није тајна да многи оптужују Зеленског да користи тајну службу за обрачун са неистомишљеницима.

Поврх тога, бивши официр ЦИА Филип Гиралди оценио да Зеленски покушава да увуче НАТО у директан сукоб са Русијом и погорша ситуацију, како би опстао на врху.

У наглашено ласкавом тексту о Новикову, "Гардијан" представио га је као борца против корупције, одлучног да искорени све "малигне" факторе у земљи и скине је са Индекса корупције "Транспаренси интернешенела". За коју је, наравно, одговорна Русија.

"Корупција је резултат вишедеценијских покушаја Русије да нас учини својом 'провинцијом'", рекао је. "Гардијан" наводи да се Новиков сада бори да постави кандидата за чланство у ЕУ на другачији курс.

У светлу дешавања последњих неколико дана, коментар Дмитрија Медведева да "пацијент у зеленој мајици неће издржати ни дан без Запада", делује све изгледније.

Питање је, само, који ће га од кандидата које форсира Запад наследити, на који ће се начин то догодити, и најважније - са којим циљем?

image