Свет

Бриселски политичар: Еврократе се дрогирају

Секретар за урбанизам Паскал Смет изјавио је да је све рекао у шали и да се радило о одговору учесницима састанка који су сугерисали да државни службеници неће моћи да се носе са заједницом у којој живе наркомани
Бриселски политичар: Еврократе се дрогирајуwww.globallookpress.com © Nicolas Maeterlinck

Бриселски државни секретар за урбанизам Паскал Смет критикује Европску унију због оклевања да премести своје канцеларије и оптужује еврократе за лицемерје јер се противе идеји пресељења институција ЕУ у северни кварт Брисела, на корак од железничке станице "Гар ди Нор", због тога што поменути крај обилује дрогом и криминалом.

"Многи људи који раде за европске институције и сами се дрогирају", рекао је Смет на састанку Канцеларије Европске комисије за инфраструктуру и логистику у Бриселу (ОИБ), која је одговорна за стамбено збрињавање ЕУ особља.

На поменутом састанку, одржаном 23. јануара, разговарало се о потенцијалном премештању агенција ЕУ из тзв. европског кварта у северни део белгијске престонице који градске власти покушавају да поново развију после деценија занемаривања.

Смет је чак сугерисао да је кокаин популарна дрога међу запосленима у ЕУ.

"У Шуману такође дилују дрогу... вероватно не исту дрогу коју продају (у северној четврти), али вероватно мало бељу", ироничан је био Смет.

Наравно, ови коментари нису прошли добро међу колегама и чиновницима ЕУ, наложено му је да повуче ту "неприхватљиву изјаву".

Овај бриселски политичар је за "Политико" изјавио да је све рекао у шали и да се радило о одговору учесницима састанка који су сугерисали да државни службеници неће моћи да се носе са заједницом у којој живе наркомани.

"Све што сам рекао је да постоје и друга места на којима су присутни наркомани, укључујући Шуманов трг", рекао је он. "Ми смо један град... Не постоје квартови који су за људе из Брисела и други који су за Европљане."

Премда је признао да је у прошлости криминал био велики проблем у северном делу града, истакао је да људи из Европске комисије треба да буду актери промена.

"Самим тим што би дошли овде, промениће структуру становништва", рекао је он.

Одлуке у вези с премештањем агенција ЕУ у северни кварт су на Европској комисији, која благонаклоно гледа на овај потез као део стратегије да заузме мање канцеларијског простора у Бриселу и распореди своје запослене по граду, одлучујући се за "зеленији" и "пријатнији" однос с белгијском престоницом.

Институција намерава да започне пресељење запослених у зграду коју је изнајмила у поменутом делу града до краја ове године, а планира пресељење до шест агенција у округ на дужи рок.

image