Свет

Џонсон се диже из пепела: Британски медији предвиђају повратак бившег премијера

Политички пејзаж се променио, све више торијеваца подржава Бориса Џонсона, тврди политички коментатор Ијан Дејл
Џонсон се диже из пепела: Британски медији предвиђају повратак бившег премијераwww.globallookpress.com © Ukraine Presidency/Ukraine Presi

Повратак Бориса Џонсона на место премијера Уједињеног Краљевства сад већ делује неизбежно, пише британски "Телеграф".

У ауторском тексту политичког коментатора Ијана Дејла наводи се да се о Џонсоновом повратку спекулише већ месецима, као и да је међу многим торијевцима то постала "салонска игра".

Иако је Џонсон покушао да, попут феникса, устане из политичког пепела након пада Лиз Трас, ипак је на крају схватио да би то било прерано. Три месеца касније, политички пејзаж се променио.

Када је Риши Сунак ступио на место премијера, многима се чинило "да су се одрасли вратили у собу и да се политика враћа у нормалу". Реч "драма" остављена је у прошлости, мислили су, а Сунак је, за разлику од своје претходнице Лиз Трас, "барем имао план", наводи се у тексту.

Ипак, пише Дејл, многи Британци сада сумњају у постојање било каквог плана, а камоли визије. Они пред собом виде премијера који се суочава са низом скандала и лошом економском ситуацијом.  

Дејл наводи да јавност премијера види као "микроменаџера који неизбежно одлаже одлуке", те да ће предстојећи избори "бити крвопролиће". 

"Неправедно је судити о способности премијера да победи на изборима након само шест месеци, али када је правичност играла улогу у политичкој калкулацији?", пита се британски аутор.

Паника ће бити одлучујући фактор и Џонсон на то несумњиво рачуна. 

Откако се у последњем тренутку повукао из такмичења за првог човека у странци, скоро да није правио грешке, оцењује Дејл и додаје да је Џонсон своје јавне коментаре ограничио на минимум, те да се није превише трудио да отворено поткопа Сунака, упркос томе што је "приватно о томе мрмљао свакоме ко је желео да слуша".

"Борис се нада да ће, ако за тренутног премијера све крене наопако, бити виђен као неко ко може да поправи ситуацију. И ко каже да није у праву? Уколико Сунак буде свргнут, тешко је видети да би било који члан кабинета могао да прикупи неопходну подршку и победи га", оцењује колумниста.

Пише да му је "неколико торијевских посланика овог викенда открило да расте број људи који поручују да ће гласати за торијевце само ако их буде предводио Борис Џонсон".

Иако он лично то не подржава, Дејл закључује да постоји реална могућност да дође до Џонсоновог повратка на власт.

image