Свет

Трас: Моћни економски естаблишмент је крив за пад моје владе

Лиз Трас је британска премијерка са најкраћим стажом, јер је њена влада пала након само 45 дана
Трас: Моћни економски естаблишмент је крив за пад моје владе© Tanjug/AP Photo/Frank Augstein

Бивша британска премијерка Лиз Трас изјавила је да њен политички неуспех није била њена грешка, већ је за брз пад њене владе окривила "моћни економски естаблишмент" и унутрашњу опозицију Конзервативне странке.

Трас је британска премијерка са најкраћим стажом. Оставку је поднела у октобру, шест недеља након што је њен буџет изазвао хаос на тржишту.

Како је објавио АП, Трас је прекинула ћутање о свом политичком дебаклу и дала интервју за недељно издање "Телеграфа". Трас је казала да је потценила отпор система са којим ће се њена политика слободног тржишта суочити.

"Не тврдим да сам била беспрекорна у ономе што се догодило, али у суштини нисам добила реалну шансу од веома моћног естаблишмента да спроводим своју политику, али нисам имала ни политичку подршку", изјавила је Трас.

Трас је преузела дужност у септембру након што је победила у трци за лидера Конзервативне странке, и заменила премијера Бориса Џонсона који је напустио функцију након скандала са журкама током карантина због ковида 19. Њено обећање да ће подстаћи економски раст смањењем пореза одушевило је чланове Торијеваца, али је забринуло остале на финансијском тржишту. 

Могућност већег дуга и веће инфлације довела је до пада фунте на најнижи ниво у односу на амерички долар. Цена државног задуживања је порасла и Банка Енглеске је морала да се укључи да подржи тржиште обвезница и спречи шири економски слом који је угрозио пензије људи.

Трас је прво отпустила свог шефа трезора Кваси Квартенга, а затим је сама и сама поднела оставку.

Она тврди да је њена влада направљена као "жртвено јаагње". Трас је рекла да и даље верује да је њена агенда о малим порезима и малим државама исправна ствар, али су снаге против тог плана биле превелике. Трас је рекла да су велики делови медија и шире јавне сфере левичарски настројени и критиковала је америчког председника Џоа Бајдена што је њен план назвао грешком.

Критичари су оптужили бившу британску премијерку да је прекројила историју и користила популистичку реторику, окривљујући систем за сопствене неуспехе.

Гавин Барвел, конзервативац који је био шеф кабинета бивше премијерке Терезе Меј, казао је да је Трас погрешила што је током дубоке кризе трошкова живота, сматрала да је приоритет смањење пореза за најбогатије људе у земљи.

Економиста са Универзитета Кембриџ Чарлс Рид рекао је да је почетком септембра упозорио Министарство финансија да изненадни пакет економских подстицаја ризикује финансијску нестабилност и финансијску кризу.

Овај интервју Трас могао би да изврши већи притисак на актуелног британског премијера Ришија Сунака, бившег шефа трезора којег су именовали конзервативци да смири тржишта и стабилизује владу након оласка Трас.

Сунак каже да је решавање двоцифрене инфлације важније од тренутног смањења пореза.

image