Свет

Симор Херш: Истину о саботажи Северног тока није било тешко наћи

"Невероватно је како су се моје колеге повиновале", рекао је Херш, жалећи се да су медији попут "Њујорк тајмса", "Вашингтон поста" и Си-Ен-Ена постали портпароли Беле куће
Симор Херш: Истину о саботажи Северног тока није било тешко наћиGetty © Alex Wong/Getty Images

Независни истраживачки новинар и добитник Пулицерове награде Симор Херш рекао је да информације које је изнео у свом историјском извештају о саботажи Северног тока није било тешко наћи, и да је очигледно да извештаји западних медија главног тока не показују целу слику.

Херш је прошле недеље чланак у којем се наводи да су амерички рониоци током НАТО вежбе "Балтопс 22" у лето 2022. године поставили експлозив испод Северног тока, који су Норвежани активирали три месеца касније.

Симор Херш је у суботу дао први интервју након објаве тог чланка за подкаст "Радио вор нерд", где је упитан да прокоментарише анонимне изворе на које се позива при оптужбама САД и Норвешке.

Херш је одбио да открије детаље о свом извору, напоменувши је да је његов посао да заштити своје саговорнике и лично истрпи нападе након објављивања приче. Новинар је указао да би колеге који га критикују због ослањања на анонимне изворе требало да "мало боље разумеју свој посао".

"Проблем је у томе што су се стандарди срозали. Сада 'Њујорк тајмс' и 'Вашингтон пост' мисле да неименовани извор може бити новинар, секретар за штампу, који им нешто шапне са стране. Не знам, изгледа да немају никога унутра", рекао је Херш.

Херш: Западни медији постали портпароли Беле куће

Он је такође приметио да новинске куће главног тока не преносе многе чињенице о текућем сукобу Москве и Кијева. "Рат за који ја знам и рат о којем ви читате нису исти", указао је Херш.

"Невероватно је како су се моје колеге повиновале", додао је он, жалећи се да су медији попут "Њујорк тајмса", "Вашингтон поста" и Си-Ен-Ена постали портпароли Беле куће и Бајденове администрације.

Што се тиче разоткривања истине о саботажи Северног тока, Херш је инсистирао да њу "није било тешко пронаћи" и да је било очигледно да је нека земља НАТО умешана, посебно након што су највиши амерички званичници, укључујући председника Џозефа Бајдена, упутили јасне претње да ће руско-немачки гасовод бити заустављен "на овај или онај начин" ако би Москва одлучила да пошаље своје снаге у Украјину.

Херш је такође истакао да је цела међународна индустрија гасовода знала "ко је шта урадио" и да је то реалност о којој "нико не размишља". "Али ја јесам, и ето нас овде", закључио је.

Бела кућа, као и званичници ЦИА-е и Стејт департмента, одлучно су одбацили Хершов извештај након што је објављен. Москва је у међувремену позвала на отворену међународну истрагу о нападу.

image