Свет

Сорош: Бајден је упозорио Зеленског да мора да се избегне трећи светски рат

Украјина има шансу на пролеће када буде добила западно оружје, тврди милијардер
Сорош: Бајден је упозорио Зеленског да мора да се избегне трећи светски ратwww.globallookpress.com © Maurizio Gambarini/dpa

Милијардер Џорџ Сорош изјавио је да ће Сједињене Државе подржавати Украјину, али да је председник Џо Бајден упозорио украјинског колегу Владимира Зеленског да постоје ограничења, рекавши му да се мора избећи трећи светски рат.

Он је оценио да руска војска има лошу команду и да је лоше опремљена, али да група "Вагнер" остварује "краткорочне" резултате. Додао је да Украјина има шансу на пролеће када буде добила оружје које јој је Запад обећао. 

Сорош је истакао да би победа Кијева резултирала "распадом руског царства".

"Русија више не би била претња за Европу и свет. То би била велика промена набоље", поручио је Сорош-

Када је реч о Кини, Сорош је навео да је стратегија нулте толеранције на ковид 19 председника Си Ђинпинга уздрмала поверење у Комунистичку партију.

"Тренутна ситуација испуњава све предуслове за промену режима или револуцију. Међутим, то је само почетак нетранспарентног процеса чије ће се последице дуго осећати. Краткорочно, Си ће вероватно остати на власти зато што чврсто контролише све инструменте репресије. Међутим, уверен сам да Си неће остати доживотно на положају, и док је он председник, Кина неће постати доминантна војна и политичка сила што је његов циљ", нагласио је Сорош.

Сорош је за Русију и Кину навео да су водеће чланице групе "затворених друштава" у успону где је појединац потчињен држави.

Подсетимо, недавни извештај америчког "Њузбастера" разоткрио је огромну мрежу медија и активистичких организација које Џорџ Сорош финансира милионима долара годишње. 

Милијардер тврди да, захваљујући тим донацијама, "има огромну моћ над информацијама у међународним односима" и "формира јавно мњење на свим континентима и на различитим језицима".

Пре три деценије, предвидео је план НАТО-а и западних земаља да народе источне Европе искористе као топовско месо у рату против Русије.

У тексту под насловом "Ка новом светском поретку: будућност НАТО-а", Сорош је 1993. године писао да у новом светском поретку Партнерство за мир може имати важну улогу, а да би за то могли бити искоришћени народи источне Европе и то као топовско месо.

image