Свет

Трансродна књижевница би да пререже гркљан Џеј-Кеј Роулинг

Оптужила познату ауторку серијала "Хари Потер" да је одговорна за смрт 16-годишње трансродне особе, па избрисала твитове
Трансродна књижевница би да пререже гркљан Џеј-Кеј Роулингwww.globallookpress.com © Lev Radin/ZUMAPRESS.com

Трансродна књижевница Гречен Фелкер-Мартин запретила је да ће пререзати гркљан једној од најпознатијих књижевница Џеј-Кеј Роулинг, ауторки серијала "Хари Потер".

Фелкер-Мартин је на Твитеру напала Ролинг, новинаре Хелен Џојс и Џеси Сингал, окрививши их за смрт 16-годишње трансродне особе у Великој Британији. Недуго затим, серију твитова је избрисала.

"Крв на рукама Џеси Сингал, Хелен Џојс, Џеј-Кеј Роулинг, сваког новинара 'постављача питања' и ТЕРФ (транс-искључујуће радикалне феминисткиње). Плашите ли се за своју децу? Оне убијају нашу", написала је трансродна књижевница. 

"Када би сви они имали један гркљан, човече", навела је Фелкер-Мартин.

Трансродна књижевница се нашла међу потписницима недавне петиције против извештавања "Њујорк тајмса" о трансродној деци. Потписници су критиковали новине због чланака у којим се поставља питање да ли деца треба да се подвргну неповратним медицинским процедурама, укључујући хормонско лечење и операцију, да би променила свој пол.

У једном тексту америчког листа чак се наводи како поједине школе подстичу малолетнике да промене свој пол, кријући то од родитеља.

Џеј-Кеј Роулинг је била изложена бројним претњама и клеветама откако је почела јавно да износи своје ставове о идеологији политичке коректности, па је тако "проблематична" била њена изјава да трансродне жене нису исто што и биолошке жене, а успротивила се и коришћењу формулације "особе које менструирају".

image