Свет

Транс активисти против Оклахоме: "Дозволите деци да мењају пол"

Малолетници не могу да гласају, не могу да купе алкохол, не могу да купе цигарете. Не смемо дозволити да малолетник у нашој држави добије трајну операцију промене пола, рекао је гувернер Оклахоме Кевин Стит
Транс активисти против Оклахоме: "Дозволите деци да мењају пол"Getty © Jeff J Mitchell / Staff

Транс активисти окупили су се у понедељак у згради Конгреса Оклахоме како би протестовали због усвајања закона који има за циљ да онемогући неповратну стерилизацију и сакаћење деце и младих. 

Очекује се да ће Конгрес ове америчке државе на седници разматрати предложени Милстоунов закон који би лекарима у Оклахоми забранио да спроводе операције промене пола на особама млађим од 26 година. 

"Злостављање деце је кривично дело у нашој држави и сакаћење гениталија младе особе не треба посматрати другачије. Милстонов закон ће оне који врше сакаћење деце сматрати одговорним тако што ће такву активност учинити кривичним делом", рекао је сенатор Дејвид Булард.

Гувернер Кевин Стит је претходно затражио да се предложи закон "којим се забрањују све операције промене пола и хормонске терапије малолетницима у држави Оклахома".

"Малолетници не могу да гласају, не могу да купе алкохол, не могу да купе цигарете. Не смемо дозволити да малолетник у нашој држави добије трајну операцију промене пола", рекао је он.

Стит је раније потписао закон који особама које су рођене као мушкарци забрањује да се такмиче у женским спортовима и захтева да купатила у школама буду одвојена према полу, без обзира на родни идентитет ученика.

Као одговор на потез Оклахоме да заштити децу и младе од медицинског утицаја родне идеологије, сачува женски спорт и заштити просторе за жене, формиран је акциони комитет који покушава да блокира увођење закона, а протестанти који су окупирали зграду Конгреса Оклахоме узвикивали су "транс животи су значајни" и "ово је наша кућа".

image