Свет

Морална дилема транс активиста: Тешка срца позивају на бојкот нове видео игре о Харију Потеру

Ко год се ових дана не позиционира критички према "Наслеђу Хогвортса", ризикује да буде означен као трансфобичан, пише немачки "Шпигл"
Морална дилема транс активиста: Тешка срца позивају на бојкот нове видео игре о Харију ПотеруGetty © Andreas Rentz / Staff

Многи обожаватељи франшизе о Харију Потеру жељно су ишчекивали дуго најављивану видео игрицу "Наслеђе Хогвортса". Ипак, транс актвисти на друштвеним мрежама позвали су на бојкот игре и навели да "није морално куповати садржаје инспирисане причом о Харију Потеру због ставова ауторке Џеј-Кеј Роулинг". 

"Ко год се ових дана не позиционира критички према 'Наслеђу Хогвортса' ризикује да буде означен као трансфобичан на Твитеру", пише немачки "Шпигл".

Како преноси "Блумберг", игра је једна од најишчекиванијих у 2023. години, а чини се да ће бити и једна од најпрофитабилнијих.

Мећутим, поједини фанови наводе да "не могу да помире своју љубав према свету маште за који су толико везани са политичким ставовима жене која га је осмислила". 

"Забрањени" ставови Џеј-Кеј Роулинг

"Контроверзне изјаве" због којих либерални активисти на друштвеним мрежама желе да укину и пониште познату ауторку и све што је у вези са њеним делом, заправо су тврдње да би брисање категорије биолошког пола имало катастрофалне последице на друштво. У пракси би, сматра она, тврдња да свако може да изабере свој род могла да угрози сигурност многих жена.

Џеј-Кеј Роулинг, која је и сама била жртва сексуалног злостављања, између осталог, не подржава да трансродне жене буду смештане у женске затворе, зато што би то, као што је показао недавни случај трансродног силоватеља у шкотском затвору, довело многе жене у опасност. 

Ауторку онлајн активисти оптужују за "трансфобију" још од 2018. године, пише "Блумберг", а 2020. године, она је објавила есеј који се бави питањима рода у којима је навела да је одбила да се приклони покрету за који верује да доказиво штети женама". Роулинг је такође говорила против шкотског закона који би поједноставио промену пола у матичној књизи рођених. 

Трансродне вештице и чаробњаци нису довољни

Компанија "Авалaнш" започела је развој игре "Наслеђе Хогвортса" 2017. године, а након "контроверзи" са Џеј-Кеј Роулинг најављено је да ће "нова видео игрица дозвољавати играчима да се изјасне као трансродни".

Најављена игрица "Наслеђе Хогвартса" одвија се у 19. веку и дозвољаваће играчима да креирају ликове са мушким или женским гласовима по својој жељи, без обзира на род ликова у игри и тражиће од играча да се сами изјасне да ли су "вештица" или "чаробњак", пренео је Танјуг.

Поред тога, компанија је одлучила "да буде инклузивнија" и дода трансродног лика у "Наслеђе Хогвортса", пише "Блумберг". Један од ликова игре који се не може играти, бармен по имену Сирона Рајан, сада је транс жена.

Ауторка није била укључена у развој видео игре, али још поседује лиценцу за Харија Потера и имаће користи од продаје.

"Не смемо јој дозволити да буде присутна у нашем друштву"

Џеси Ерл, трансродна жена, списатељица и јутјуберка позвала је на бојкот игре.

"Ово значи да ћемо ми као култура наставити да се држимо онога што Џеј-Кеј Роулинг ствара и да ћемо јој дозволити да буде присутна у нашем друштву", рекла је Ерл у интервјуу за Блумберг.

Ерл је, како се наводи, одрасла заљубљена у серију и чак је својој мачки дала име по лику из књига.

Одрицање од Харија Потера је за њу било болно, али би наставак пружања подршке и пажње Роулинг је још гори, додаје она.

"Мој идеални свет је да једноставно престанемо да причамо о њој, престанемо да причамо о игри, престанемо да причамо о Харију Потеру. Нећу вам рећи да сте трансфобни ако купите ту игрицу, али бих се запитала да ли сте наш савезник", рекла је Ерл, преноси "Блумберг".

Бојкот игре је наша моћ да направимо промену, наводи транс небинарна Вивијен П. Лавкрафт, дрег краљица коју инспиришу видео игре, "Шпигл".

"Надам се да ће, ако дође до бојкота, пословни људи схватити да више не могу да зарађују од дела трансфобичних, расистичких или хомофобичних аутора. Надам се да ће Роулинг сести и позабавити се сопственим проблемима", додаје она. 

Ипак, судећи по броју игара које су већ продате, као и медијској пажњи коју "Наслеђе Хогвортса" има, позиви на бојкот нису уродили плодом.

"Мислим да је било толико много раних наруџбина ове нове игре зато што тренутно потоји вакум на тржишту велиих издања високобуџетних игара, рекао је за Блумберг Пирс Хардинг-Ролс, директор истраживања у компанији за игре и медијску аналитику "Ампер аналисис".

Хардинг-Ролс је рекао да не очекује да ће ставови Џеј-Кеј Роулинг и коментари транс актвиста имати много утицаја на комерцијалне перформансе игре.

"Буџет за "Наслеђе Хогвортса" није био мали, али ће им се, изгледа, исплатити", наводи аналитичар. 

image
VV inauguration
banner