Свет

Француској прете све масовнији протести незадовољних грађана: Марш људи који су гладни

На париским улицама у недељу је одржан марш против инфлације и климатских промена
Француској прете све масовнији протести незадовољних грађана: Марш људи који су гладни© Tanjug/AP Photo/Aurelien Morissard

Француски председник Емануел Макрон суочава се с новим проблемима. Већ две недеље траје штрајк радника нафтних рафинерија и складишта, што је довело до енормних редова на бензинским пумпама пре свега у Паризу и на северу Француске. А у недељу се у француској престоници окупило десетине хиљада грађана који су протестовали због пораста цена, пише "Политико".

Организатори тврде да је на протесту било 140.000 људи, док власти процењују тај број на 30.000.

Француски левичарски савез НУПЕС позвао је на марш против инфлације и климатских промена у недељу, пре него што је за уторак планиран општи штрајк јавног сектора.

"Све се слаже. Почињемо овим маршем", рекао је окупљенима у Паризу у недељу Жан-Лик Меланшон, лидер партије "Непокорна Француска", која је део НУПЕС-а, пише "Политико".

"То није марш господина Меланшона. То је марш људи који су гладни, којима је хладно и који желе да буду боље плаћени", изјавио је он уочи протеста на ТВ каналу Франс 3.

Висока инфлација, то јест пораст цена, најпре струје и грејања, узрок је великог незадовољства међу грађанима, што користе левичарске странке, које су иначе добро прошле на парламентарним изборима и популарност им расте.

Повратак Жутих прслука?

Штрајк радника рафинерија, који је довео до несташице горива на скоро трећини бензинских пумпи широм Француске, изазвао је страх од понављања протеста Жутих прслука који су потресли Француску 2018. и 2019. године. Протесте је тада изазвала нова владина такса на бензин и дизел. Међутим, убрзо су се претворили у протест против француских елита, постали су насилни, те су изазвали оштре полицијске акције против демонстраната. Влада је била принуђена да одустане од новог пореза.

Међутим, анкетар истраживачког центра "OpinionWay" Бруно Жанбарт тврди да паралеле између протеста Жутих прслука и тренутних немира нису адекватне.

Жанберт каже да штрајк у рафинерији нафте није популаран, јер ствара проблеме и има велики утицај на јавност, пише "Политико".

"Радници који штрајкују не боре се против лоших пензија или реформе образовања, већ раде на томе да повећају сопствене плате", рекао је он.

Опасност од општег штрајка

Иако влада Емануела Макрона ради на томе да нађе решење, и премда има знакова побољшања будући да су испоруке покренуте у неким складиштима нафте, један од највећих синдиката ЦГТ у Француској каже да ће се штрајк наставити.

Према Жанбартовим речима, проблем ће настати ако се протести прошире на јавни сектор, ако му се рецимо придруже наставници или здравствени радници.

image
VV inauguration
banner