Свет

"Мини Чернобиљ" у Охају: Грађанима угрожено здравствено стање, власти ћуте о еколошкој катастрофи

Вагони у којима су се налазиле отровне материје искочили су из шина на граници Охаја и Пенсилваније. Грађани тврде да власт покушава да минимализује размере инцидента, који би, према њиховим речима, могао да се назове "амерички Чернобиљ"
"Мини Чернобиљ" у Охају: Грађанима угрожено здравствено стање, власти ћуте о еколошкој катастрофи© Tanjug/AP Photo/Gene J. Puskar

Неколико десетина вагона који су превозили отровне хемикалије, искочило је из шина у близини града Источна Палестина на граници Охаја и Пенсилваније 3. фебруара.

Због великог пожара који је уследио, локалном становништву наређена је хитна евакуација, а након испитивања последица овог инцидента, установљена је  висока загађеност ваздуха.

Међутим, пет дана касније, подручје је проглашено безбедним, а грађанима је дозвољено да се врате у своје домове. Прича, која у почетку није изазвала готово никакву медијску пажњу, доспела је на насловне стране, након снимака који су подељени на друштвеним мрежама, на којима су лешеви животиња, али и сведочења људи којима је угрожено здравствено стање, пишу "РИА Новости".

Инцидент последица немара

Осим што расте забринутост грађана, према њиховим речима, власт покушава да минимализује размере ове еколошке катастрофе, по којој би, како кажу, град у Охају могао да остане упамћен као амерички Чернобиљ, или барем "мини Чернобиљ".

Судећи по доступним информацијама, ово поређење би могло бити оправдано, како са аспекта неодговорног реаговања надлежних служби, укључујући и потенцијално заташкавање, тако и са аспекта опасности по здравље људи и животну средину.

Бројни становници Источне Палестине су поднели групну тужбу против железничке компаније "Норфолк саутерн" која је превозила опасне материје, тврдећи да је инцидент последица немара и захтевајући од директора да финансира лекарске прегледе грађана којима је угрожено здравље.

Питања без одговора

Челници компаније " Норфолк саутерн" одустали су од састанка са забринутим становништвом, које је захтевало одговоре на многа питања, између осталог, како и због чега је дошло до тога да вагони искоче из шина.

Скоро две недеље након инцидента, компанија није пружила све информације о отровним материјама које су превозили вагони, пише "Њујорк дејли њуз".

Грађанка Кети Дајк упитала је званичнике, на једном од протеста које је организовало становништво, због чега ћуте и зашто не одговарају на постављена питања.

"Имам три унуке, оне ће одрастати овде. Да ли треба да размишљам о томе да за пет година могу да имају рак?"

Бројна питања су, чини се без одговора, а док власт Охаја ћути, људи се углавном питају због чега је толико људи оболело кроз свега неколико дана, уколико је констатација да је град безбедан тачна?

Према речима забринутих грађана, није реткост да новинарима који праве прилоге о овој еколошкој катастрофи на месту несреће, нагло позли.

Сенатор Охаја Шерод Браун, обратио се властима уз молбу да се прогласи еколошка катастрофа у Источној Палестини.

"Ово је ситуација без преседана. Стотине породица је присиљено да напусти своје домове, а са правом су забринуте због потенцијалних здравствених последица", рекао је Браун.

Он је упозорио да су становници вероватно већ подложни ДНК мутацијама, чије би последице могле да буду видљиве одмах или кроз неколико година.

"Ова катастрофа могла би да резултира огромним бројем оболелих од карцинома", нагласио је.

"ЕПА" потврдила штетност винил хлорида

Агенција за заштиту животне средине (ЕПА), објавила је листу отровних хемикалија које су се превозиле. Поред винил хлорида, исцурео је и етилхексил акрилат, који је, према њиховим речима, одговоран за честе мучнине, главобољу и респираторне проблеме код грађана.

"ЕПА" је у саопштењу нагласила да је најотровнија хемикалија која се превозила, заправо винил хлорид, који је канцероген, а на собним температурама се претвара у гас.

image