Свет

Немачки посланик потврдио: Берлину је потпуно јасно да су савезници извршили саботажу Северног тока

Немачка не добија довољно информација од својих савезника о саботажи гасовода, а ни истрага није транспарентна, рекао је Штефен Котре
Немачки посланик потврдио: Берлину је потпуно јасно да су савезници извршили саботажу Северног токаGetty © Photo by Omer Messinger/Getty Images

Посланик Бундестага Штефен Котре изјавио је да Немачка не добија довољно информација од својих савезника о саботажи Северног тока и да не спроводи транспарентну истрагу. 

"Истрага није транспарентна, нити се спроводи уз одговарајући труд. Разлози су очигледни - прво је за ово наглас оптуживана Русија, а онда се све смирило. Сада је представницима немачке владе јасно да би само савезници могли да изврше овај терористички акт", рекао је Котре за ТАСС.

Према његовим речима, влада Немачке не чини ништа по том питању што Норвешка, Шведска и Данска не деле са њом никакве информације.

Према Котреу, медији су у овој ситуацији постали "глас савезне владе".

"Највећи терористички акт против инфраструктуре Немачке требало је да привуче пажњу огромног броја новинара. Требало је да се баве истраживачким новинарством у целини, али се од тога ништа није догодило", нагласио је немачки политичар.

Јуче је шеф спољнополитичког одбора Алтернативе за Немачку (АфД) и посланик у Бундестагу Петр Бистрон изјавио да Берлин мора да призна да Америка није његов савезник уколико је извршила саботажу Северног тока као што наводи амерички новинар Симор Херш.

"САД пружају 'заштиту', али све на штету немачких интереса. Себично је занемарити наше интересе, због тога Немачка мора да одговори и да преиспита своју спољну политику према Сједињеним Државама", поручио је Бистрон.

image