Свет

Повећање пореза за све Британце: Најбогатији ће морати да поднесу највеће жртве

И поред најављених повећања пореза, не очекују се повишице у јавним службама
Повећање пореза за све Британце: Најбогатији ће морати да поднесу највеће жртвеwww.globallookpress.com © Martyn Wheatley/Keystone Press Agency

Сви држављани Велике Британије ће плаћати већи порез, али ће најбогатији морати да поднесу највеће жртве, изјавио је министар финансија те земље Џереми Хант.

Хант очекује да ће Уједињено Краљевство ући у рецесију и каже да је његов циљ да то траје што краће и буде што блаже, а као решење наводи смањење инфлације.

Напоменуо је да ће земља морати да се суочи са повећањем пореза и смањењем потрошње како би се изборила са финансијским ударом изазваним повећаним трошковима енергије.

Министар би требало да се обрати јавности у четвртак, али, и поред најављеног повећања пореза, не очекују се повишице у јавним службама. Најавио је и дугорочни план за чисту, зелену и јефтинију енергију, како би се осигурало да Британија више никада "не буде на милости и немилости међународних догађаја као што је рат у Украјини".

"Сви ћемо плаћати мало веће порезе", рекао је Хант за Скај њуз и обећао да ће "осигурати да најугроженији буду заштићени".

Тврди да неће тражити превише од грађана са најнижим примањима и обећава да ће његово обраћање показати "саосећање и подршку најугроженијима".

Медицинске сестре први пут гласале за штрајк, министар каже да је свестан забринутости

Медицинске сестре у Великој Британији су се прошле недеље, први пут у историји изјасниле за штрајк широм земље због спора у вези са платама. Према писању "Гардијана", најављени штрајк, први у 106-годишњој историји Краљевског колеџа медицинских сестара ће озбиљно омести лечење пацијената. Медицинске сестре су у јулу тражиле повећање примања од пет одсто, што је влада одбила.

Краљевски колеџ медицинских сестара објавио је да ће медицинске сестре у многим, али не у свим, болницама и другим установама за негу почети да штрајкују пре Божића и да ће можда наставити обуставу рада до маја идуће године.

Хант, који је био министар здравља у време протеста младих лекара 2015. године, поручио је да је свестан забринутости медицинских сестара и да разуме да је повећање плата неопходно због утицаја инфлације.

"Мислим да морамо да препознамо тешку истину, да ако бисмо свима дали повећање плата отпорно на инфлацију, инфлација би остала. Не бисмо успели да је смањимо, и зато морамо да доносимо тешке одлуке. Неопходно је да се инфлација смањи што је брже могуће, јер је то основни узрок њихове забринутости, беса и фрустрације."

Нема додатних средстава за здравство

Најавио је подршку државе најугроженијима када су у питању рачуни за струју ове, али и следеће зиме и обећао да у свом обраћању неће изнети само лоше вести.

Међутим, наговестио је да Национална здравствена служба (НХС) неће добијати додатна средства и да је потребно смањити потрошњу у појединим секторима владе.

"Финансирање здравствене службе већ расте, али влада треба да учини све што може да пронађе ефикасност у оквиру НХС", додао је Хант.

Упитан да ли је НХС на ивици колапса, признао је да су лекари и медицинске сестре "на првој линији фронта под неподношљивим притиском". Такође каже да НХС може да допринесе у борби са економским нестабилностима, тако што ће помоћи људима који су остали без посла због болести.

Економиста и директор Института за фискалне студије Пол Џонсон говорио је о најављеном повећању пореза и оценио да би програм могао да укључи и поновно успостављање повећања националног осигурања од 1,25 одсто које је раније ове године најавио премијер Риши Сунак, али га је отказала некадашња премијерка Лиз Трас.

Међутим, с обзиром да многи не плаћају порез на доходак или национално осигурање, једино што министар може да уради како би осигурао да сви плаћају већи порез је да повећа ПДВ, рекао је Џонсон.

image
VV inauguration
banner