Свет

Ројтерс: Маску одбијен захтев да тестира мождане чипове на људима због безбедносних сумњи

Администрација за храну и лекове САД је захтев Маскове компаније "Неуралинк" одбила пре годину дана, али о одлуци није претходно извештавано
Ројтерс: Маску одбијен захтев да тестира мождане чипове на људима због безбедносних сумњиwww.globallookpress.com © Neuralink/Keystone Press Agency

Компанија "Неуралинк" у власништву Илона Маска, иначе посвећена развоју револуционарног можданог чипа, није добила одобрење америчке Администрације за храну и лекове (ФДА) да започне испитивање на људима, изјавило је седморо анонимних бивших и садашњих запослених те компаније за Ројтерс.

Иако "Неуралинк" постоји од 2016. године, захтев је поднесен тек почетком претходне године, али одлука ФДА до сада није извештавано.

Стварност или научна фантастика?

Маск је од оснивања компаније у више наврата навео како ће чип који развија "Неуралинк" омогућити и хендикепираним и здравим људима да даљински управљају апаратима попут телефона и рачунара, док је предвиђао да ће његов производ у будућности лечити гојазност, аутизам, депресију, шизофренију, омогућити телепатску комуникацију, сурфовање по интернету "у глави" или у потпуности повратити моторне способности паралисаним пацијентима.

Међутим, краткорочни циљ "Неуралинка" је да омогући паралисаним пацијентима да текстуално комуницирају без куцања, како је указао потпредседник за инжењеринг Донгјин Сео на конференцији у фебруару.

У образложењу одлуке да одбије захтев, ФДА је навела десетине проблема које би "Неуралинк" морао да реши пре него што започне фазу тестирања на људима.

Међу главним разлозима за одбијање налазе се и питање поузданости литијумске батерије уређаја, сумња у могућност да мале жице мигрирају у друге делове мозга и тако га озледе, али и питање да ли се уређај може уклонити без оштећења можданог ткива, рекли су радници компаније за Ројтерс.

Годину дана након одбијања, "Неуралинк" и даље ради на проблемима на које је указала ФДА, док се у једном документу компаније од прошле јесени наводи да "Неуралинк" очекује да ће ФДА одобрити почетак испитивања на људима до 7. марта 2023.

Илон Маск је крајем прошле године изјавио да је толико убеђен у безбедност свог уређаја да би био спреман да га угради сопственој деци.

Међутим, троје саговорника је за Ројтерс изјавило да сумњају да ће "Неуралинк" добити одобрење у блиској будућности.

Бујајући технолошки домен можданих чипова

Масков "Неуралинк" се такмичи у ниши такозваних уређаја за компјутерски интерфејс у мозгу (БЦИ). Такви уређаји користе електроде које продиру у мозак или су позициониране на његовој површини и омогућавају директну комуникацију са рачунарима.

Новинарка Сара Мекбрајд за "Блумберг" недавно изјавила да технологија можданих чипова постоји већ 20-30 година, али Ројтерс указује да ФДА у Америци до сада није одобрила комерцијалну продају ни једног типа БЦИ чипа.

image
VV inauguration
banner