Свет

Предлог новог закона: Британија забрањује азил за мигранте са бродова

Новим прописом предвиђено је да ће свако ко преко Ламанша уђе у земљу бити притворен, па депортован
Предлог новог закона: Британија забрањује азил за мигранте са бродоваwww.globallookpress.com © © I-Images

Велика Британија представила је детаље новог закона који забрањује улазак у земљу тражиоцима азила који долазе на острво малим бродовима или чамцима преко Ламанша.

За премијера Ришија Сунака заустављање уласка у земљу мигрантским бродовима један је од пет приоритета пошто је број миграната који долазе на јужну обалу Енглеске порастао на више од 45.000 прошле године, чак 500 одсто у последње две године.

Новим прописом предвиђено је да ће сваком ко на овај начин дође у земљу бити онемогућено да затражи азил и биће депортован или у земљу порекла или у такозване безбедне треће земље.

Сунакова Конзервативна партија нада се да би спровођењем чврсте политике према имиграцији могли да поврате своју популарност у јавности пошто у анкетама заостају за главном опозиционом Лабуристичком странком, пренео је Ројтерс.

Агенција Уједињених нација за избеглице (УНХЦР) саопштила је да је дубоко забринута предлогом закона који онемогућава људима да траже азил без обзира колико убедљиви били појединачни случајеви.

"Ефекат закона (у овом облику) би био да се ускрати заштита многим тражиоцима азила којима је потребна сигурност и заштита, па чак и да им се ускрати могућност да изнесу свој случај. Овим би била прекршена Конвенција о избеглицама и поткопана дугогодишња хуманитарна традиција на коју је британски народ с правом поносан", наводи се у саопштењу УНХЦР-а које преноси "Гардијан".

Већина људи који беже од рата и прогона једноставно нису у могућности да дођу до пасоша и виза и не постоје безбедни и "легални" путеви који су им доступни, истиче се у саопштењу УНХЦР.

Влада је на првој страници нацрта закона констатовала да он можда неће бити у складу са британским обавезама по европској Конвенцији за људска права, што значи да би његова правна ваљаност могла бити доведена у питање.

Сунак је одлучан да спроведе у дело један од својих кључних пет приоритета, забрану уласка у земљу малим бродовима, и верује да ће изаћи на крај са свим правним изазовима на том путу.

Закон ће омогућити задржавање миграната до тренутка када буду могли да буду депортовани из земље, рекла је министарка унутрашњих послова Суела Брејверман.

Само деца, људи који су превише болесни да би путовали или они у "стварном ризику од озбиљних и неповратних повреда" моћи ће да аплицирају за азил. Тренутно, према подацима Министарства унутрашњих послова, нешто мање од две трећине оних који улазе бродовима у Британију добијају азил или други вид хуманитарне заштите.

Иако је број пријава за азил у Британији највиши у последњих 20 година са 75.000 захтева у 2022, ипак је много мањи од просека у Европској унији. Немачка је, како се наводи, прошле године примила више од 240.000 захтева за азил.

Опозициони политичари и хуманитарне организације сумњају да ће нови закон бити много успешнији од претходно донетих прописа чији је циљ такође био да смањи број улазака у земљу преко Ламанша.   

Брејверман је рекла посланицима британског парламента да је влада у разговорима са Европским судом за људска права, који је већ једном зауставио депортацију миграната из Руанде судском забраном, о томе да обуставе употребу овог правног средства убудуће.

Посланицима је наговестила и да би, уколико не буде измена закона, 100 милиона азиланата могло да се пријави за заштиту у Британији, али није пружила доказе за бројку коју је изнела.

 

image
VV inauguration
banner