Свет

"Политико": Војска САД хоће да опреми украјинске "мигове" америчким ракетама - али не зна како

Амерички војни званичници верују да Кијев планира покретање нове офанзиве у наредном периоду, али се боје да су Украјинци слаби у домену противваздушне одбране, преноси тај медиј
"Политико": Војска САД хоће да опреми украјинске "мигове" америчким ракетама - али не зна какоGetty © Usaf/Getty Images

Америчка војска проучава могућност интегрисања западних ракете ваздух-ваздух у украјинске борбене авионе из совјетске ере, изјавили су извори из Министарства одбране САД за "Политико".

Анонимни извор из америчког Министарства одбране указао је за тај медиј да главну препреку у опремању украјинских "мигова" западним ракетама ваздух-ваздух средњег домета АИМ-120 представља физичко постављање ракета на борбене авионе, али и њихово усклађивање са совјетским радарским системом.

Амерички и совјетски системи су толико различити да ракете не могу комуницирати са радарским системом авиона, указује извор.

"Политико" подсећа да Кијев у свом арсеналу већ поседује одређени број АИМ-120 ракета, које је претходно обезбедиле западне земље попут Велике Британије и Белгије, те да украјинске снаге те ракете тренутно испаљују из западних ПВО система земља-ваздук као што је НАСАМС.

Амерички војни званичници верују да Кијев планира покретање нове офанзиве током наредних шест до осам недеља, али су забринути да украјинским снагама понестаје противваздушне одбране, указује "Политико".

Подсетимо, портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер поручила је да Вашингтон и даље не намерава да шаље своје борбене авионе Ф-16 Кијеву, упркос чињеници да су недавно два украјинска пилота стигла у САД како би размотрила могућност преобуке за руковање америчким борбеним авионима.

"Председник се већ изјаснио поводом Ф-16, као што знате. Ништа се није променило од тада", рекла је Жан Пјер.

Амерички председник Џозеф Бајден претходно је изјавио да слање америчких авиона не би имало смисла, узевши у обзир тренутну ситуацију на фронту.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner