Свет

Подољак: Руси променили тактику, користе ракете-мамце и балоне да преоптерете украјинске ПВО системе

Руске снаге "желе да наши ПВО системи троше муницију на ове балоне, који су прилично јефтини", додао је портпарол украјинског ратног ваздухопловства Јури Игњат
Подољак: Руси променили тактику, користе ракете-мамце и балоне да преоптерете украјинске ПВО системеwww.globallookpress.com © Michal Fludra/ZUMAPRESS.com

Руске снаге су адаптирале своју стратегију када су ваздушни удари у питању, и сада користе ракете-мамце без експлозивних бојевих глава, али и балоне, изјавио је саветник украјинског председника Владимира Зеленског, Михаил Подољак.

"Руси су дефинитивно променили своју тактику", оценио је Подољак у интервјуу за "Асошијејтед прес" и додао да сврху мамаца у виду "празних" ракета и балона представља преоптерећење украјинских ПВО система.

АП указује да се ефикасност нове стратегије могла приметити већ прошлог четвртка, када су украјински ПВО системи оборили свега 16 од 36 ракета испаљених током двочасовног ноћног плотуна.

Подољак је одбио да детаљније прокоментарише другу новину у руском приступу ваздушним нападима коју назива "специјалним ваздушним балонима". АП сматра да се они могу користити за прикупљање информација о капацитетима украјинске противваздушне одбране.

Портпарол украјинског ратног ваздухопловства Јури Игњат оценио је да руске снаге "желе да украјински ПВО системи троше муницију на ове балоне, који су прилично јефтини."

Кијевска војна администрација саопштила је да је у среду откривено шест таквих балона изнад главног града Украјине, пише АП и додаје да их је већина оборено.

Подољак је за АП поновио захтев Кијева за ракетама дугог домета, указавши да украјинске снаге "једноставно немају довољно граната" и да "продужен сукоб представља спору смрт Украјине".

image
VV inauguration
banner