Свет

Украјински пилоти стигли у САД, став Вашингтона о испоруци Ф-16 непромењен

Портпаролка Беле Куће Карин Жан-Пјер поручила да долазак украјинских пилота у САД не утиче на претходне изјаве председника Џозефа Бајдена
Украјински пилоти стигли у САД, став Вашингтона о испоруци Ф-16 непромењенGetty © Ethan Miller/Getty Images

Вашингтон и даље не намерава да испоручује борбене авионе Ф-16 Кијеву, упркос доласку украјинских војних пилота на обуку, рекла је портпаролка Беле куће Карин Жан-Пјер.

Како извештавају амерички медији, два украјинска пилота стигла су у САД како би се оценила могућност преобуке за управљање америчким летелицама. 

"Председник се већ изјаснио поводом Ф-16, као што знате. Ништа се није променило од тада. Још ништа није планирано", рекла је Жан-Пјер на брифингу за новинаре, преносе "РИА новости".

Председник САД Џозеф Бајден претходно је искључио могућност слања борбених авиона Ф-16 у Украјину, рекавши да то не би имало смисла када се имаувиду ситуација на терену. 

Руски званичници су у више наврата осудили континуирану војну помоћ коју САД пружају Кијеву. Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да испоруке оружја Украјини неће убрзати пут ка могућим преговорима, док је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оценио да су САД и НАТО континуираним слањем наоружања у Украјину и обучавањем украјинских војника у НАТО земљама постале директно умешане у сукоб.

image