Свет

"Гардијан": Британија превише споро набавља оружје за Кијев

Постоји већи тим који ради на разматрању понуда, али је признао да се велики број заинтересованих извођача показао као "фактор који компликује", наводи британски извор
"Гардијан": Британија превише споро набавља оружје за Кијевwww.globallookpress.com © Gaelle Girbes/Getty Images

Међународни фонд војне помоћи Украјини који предводи Велика Британија трпи критике јер преспоро додељује обећани новац.

Фирме које које покушавају да обезбеде средства из тог фонда су фрустриране колико споро британско министарство одбране разматра њихове пријаве, известио је "Гардијан" у понедељак.

Од 520 милиона фунти (624 милиона долара) које су за тај фонд обећале Велика Британија, Норвешка, Холандија, Шведска, Данска, Исланд и Литванија, до сада је додељено само 200 милиона фунти (240 милиона долара), пише лондонски лист.

Неки од учесника сада страхују да због кашњења део оружја намењеног Украјини неће стићи на линије фронта све до лета. 

Тај фонд је првобитно покренут у августу као "флексибилни фонд" који би обезбедио опрему, обуку и новац за украјинске оружане снаге. Међутим, британско Министарство одбране, које је задужено за надгледање пројекта, признало је да је за доделу уговора "требало времена."

"Гардијан" указује да је више од 1.500 добављача понудило своје услуге, чија укупна вредност износи више од 27 милијарди фунти. Неки од добављача тврде да је број понуда надмашио способност секретаријата фонда да их обради, док је један добављач тврдио да секретаријат чини свега двоје људи.

Извор из британског министарства одбране је за "Гардијан" изјавио да постоји већи тим који ради на разматрању понуда, али је признао да се велики број заинтересованих извођача показао као "фактор који компликује".

Исти извор је истакао да фонд никада није био замишљен као традиционални конкурс и да је британско министарство одбране желело да се постара да се фондом рукује правилно, односно на начин који ће помоћи Украјини.

"Постарати се да је први круг конкурса био успешан је подразумевало да тачно одредимо могуће куповине из фонда. За то је неизбежно требало времена", рекао је извор.

У међувремену, Велика Британија наводно подстиче Украјину ка преговорима са Москвом, уз обећање да ће кијевским снагама бити обезбеђено још напредније западно оружје, као и безбедносне гаранције НАТО-а. "Волстрит џорнал" је известио да су британски предлог подржале Француска и Немачка, које су већ саветовале украјинског председника Владимира Зеленског да донесе "тешке одлуке".

Москва је у више наврата позивала Запад да престане са испорукама оружја Украјини, тврдећи да ће то само продужити сукоб и довести до још крвопролића. Руски званичници су такође указали да све већа војна подршка Запада Кијеву претвара САД и њихове НАТО партнере у учеснике у сукобу.

image
VV inauguration
banner