Свет

Волфович: Нема потребе за мобилизацијом у Белорусији

Ипак, ако неке усијане главе пређу наше границе, цела земља ће устати да брани отаџбину, рекао је државни секретар Савета за безбедност Белорусије
Волфович: Нема потребе за мобилизацијом у БелорусијиAP © Nikolai Petrov/BelTA Pool Photo via AP

Мобилизација није у плану, а држава не планира да започне војне операције, то нам не треба, рекао је државни секретар Савета безбедности Белорусије Александар Волфович.

Он је, ипак, нагласио да је држава спремна да заштити своју територију, пренела је белоруска агенција Белта.

"Ако неке усијане главе коначно пређу наше границе, мислим да ће се цела нација мобилисати и дићи да брани своју земљу. Ако, наравно, ствари оду тако далеко. Али у тренутним условима, одбрамбене, безбедоносне и законодавне државне агенције у потпуности могу да осигурају безбедност наших грађана", рекао је Волфович.

Он је посетио предузеће Гефест-техника у Бресту где је разговарао са радницима, преневши им ове поруке. Према наређењу шефа државе, Александра Лукашенка, највиши државни званичници из области одбране, безбедности и законодавства почели су посете радним колективима широм земље како би их упознали са развојем војно-политичке ситуације у држави и иностранству.

Ситуација је компликована и врло напета, био је отворен Волфович у обраћању радницима. Како је додао, Запад оптужује Белорусију како би је увукао у војни сукоб – Запад се милитаризује спроводећи велики број војних вежби, а критикује Белорусију за агресију.

"Белорусија не планира да повећа број војних вежби. Не треба да буде панике. Свако треба да настави да ради свој посао: треба да подигнемо економију, а војска треба да брани и чува безбедност", истакао је Волфович.

Он је, међутим, упозорио да се војно-политичка ситуација усложњава и приближава се "црвеним линијама" које су већ достигле хладноратовску границу.

"Разматра се сет мера како би се стабилизовала стиуација и спречило да она експлодира. Белорусија је увек била за решавање проблема у миру, кроз преговоре, без ратова и без деструкције. Оно што смо створили на територији суверене Белорусије током 30 година много кошта", поентирао је државни секретар.

Радницима Гефест-технике обратио се и министар одбране Виктор Хренин који је објаснио да је задатак заједничких снага Белорусије и Русије да осигурају безбедност и заштите границе уније држава Русије и Белорусије, као и да се разрађују различите опције за њихово ангажовање.

"На основу тренутне ситуације, идемо корак по корак, имплементирајући одређене мере како би заједничке снаге могле да одговоре на новонастале изазове и претње", рекао је Хренин.

Позиција Белорусије је стратешко одвраћање и она тренутно има активне трупе који су у стању високе узбуне када је у питању заштита граница. То би требало да јасно покаже спремност земље на одбрану и наношење штете непријатељу, рекао је министар одбране.

"Ипак, белоруска војна политика ослања се на следеће: преговори су бољи од звецкања оружјем. Ми нећемо напасти никога. Још једном наглашавам: заједничке снаге су чисто одмбрамбене и све предузете активности имају за циљ да пруже адекватан одговор на оно што се дешава у близини наших граница", закључио је Хренин.   

image
VV inauguration
banner