Свет

Гуру атеизма, Ричард Докинс, критиковао родну идеологију: "Као биолога, не занимају ме те глупости"

Веома је узнемирујућ начин на који је мањина успела да преузме јавни и академски дискурс како би причала неутемељне глупости, упозорио је британски мислилац
Гуру атеизма, Ричард Докинс, критиковао родну идеологију: "Као биолога, не занимају ме те глупости"© Photo by Don Arnold/Getty Images

Познати британски мислилац, еволуциони биолог, филозоф и истакнути атеиста Ричард Докинс критиковао је родну идеологију и осудио "друштвено освешћено малтретирање" жена попут ауторке "Харија Потера" Џеј Кеј Роулинг због њене феминистичке критике трансродног покрета на Западу.

Професор емеритус Универзитета Оксфорд је, гостујући у емисији Пирса Моргана на "Ток ТВ", критиковао савремену интелектуалну климу на универзитетима и доминантни јавни дискурс који диктирају либерални активисти, посебно поводом родне идеологије и питања трансродности.  

"То је малтретирање. Видели смо како су малтретирали Џеј Кеј Роулинг", истакао је он и додао да је "веома узнемирујућ начин на који је та мањина успела да преузме јавни дискурс како би причала неутемељне глупости".

Он је навео да у тој дебати стаје на страну науке, и да га, као биолога, приче људи који инсистирају да постоји преко 100 полова не занимају.

"Постоје два пола. Ако желите можете да разговарате о роду, али то је субјективно", оценио је он. 

Након што је критиковала екстремистичке захтеве и изјаве "друштвено освешћених" либералних активиста који позивају на укидање биолошке категорије жене, Џеј Кеј Ролинг је била "отказивана" и злостављана на друштвеним мрежама.

Како наводи, након што су активисти из одмазде на Твитеру открили адресу пребивалишта њене породице, добијала је и бројне претње смрћу.

"Апсолутно верујем да постоји нешто опасно у овом покрету и да се он мора оспорити", изјавила је Роулинг прошле недеље поводом родне идеологије за коју истиче да је "покрет против жена".

image