Свет

САД шаљу застареле авионе на Блиски Исток јер нема довољно нових за Пацифик и Европу

Пентагон ће послати застареле јуришне авионе А-10 на Блиски исток, а модерније летелице ће одатле бити пребачене на Пацифик и у Европу како би "одвратиле" Кину и Русију, пише "Волстрит џорнал", позивајући се на војне званичнике
САД шаљу застареле авионе на Блиски Исток јер нема довољно нових за Пацифик и ЕвропуGetty © Usaf/Getty Images

САД ће своје напредне борбене авионе на Блиском истоку заменити са застарелим јуришним авионима А-10, а модерније летелице ће пребацити на Пацифик и у Европу како би "одвратила" Кину и Русију, рекли су амерички званичници.

Размештање авиона А-10 се очекује у априлу, а биће спроведено у оквиру ширег плана који такође позива на смањење броја поморских и копнених снага на Блиском истоку, пише "Волстрит џорнал".

Иако су се америчке трупе повукле из Авганистана, Централна команда војске САД, која је задужена за операције на Блиском истоку, оценила је да мора задржати две и по ескадриле млазних борбених авиона у том региону, рекао је један војни званичник.

Међутим, "Волстрит џорнал" пише да је Пентагон је утврдио да нема довољно модерних летелица да задовољи захтев Централне команде јер је забринут због Кине и ситуације у Украјини, а војно ваздухопловство САД је предложило да се уместо тога на Блиски исток пошаљу јуришни авиони А-10.

Нови план за Блиски исток

Према новом плану, да ће у том региону бити размештена једна ескадрила А-10, уз две ескадриле Ф-15Е и Ф-16. Ескадриле распоређене у региону обично имају око 12 авиона, подсећа амерички лист.

Нови свеобухватни план Пентагона за Блиски исток такође подразумева да ће у том региону бити размештена и два до три брода, али не и носач авиона, указали су званичници упознати са планом.

Поред тога, САД ће у региону задржати и два батаљона ПВО система "патриот". Сваки батаљон се састоји од четири батерије, од који свака може имати до осам лансера. САД ће наставити да држе око 2.500 војника у Ираку и око 900 војника у Сирији, док ће укупан број америчког војног особља које остаје у региону износити преко 30.000 појединаца.

План о размештању јуришних авиона А-10 је изазвао негодовање у неким војним круговима, пише "Волстрит џорнал", пошто је војно ваздухопловство САД притискано да постепено избацује те застареле авионе из употребе како би ослободило средства за друге програме.

Неки пензионисани војни званичници су такође исказали бојазан да средства која ће, према новом плану Пентагона, остати на Блиском истоку, нису у стању да покрију све потенцијалне изазове у том региону, додаје амерички лист.

image