Свет

Скопље поклања хеликоптере Кијеву: Да их нисмо донирали, морали бисмо да их бацимо

Према нашим плановима модернизације, ова средства су већ на крају свог радног века, објаснила је министарка одбране Северне Македоније
Скопље поклања хеликоптере Кијеву: Да их нисмо донирали, морали бисмо да их бацимоwww.globallookpress.com © Xinhua

Министарка одбране Северне Македоније Славјанка Петровска потврдила је да ће влада те земље донети одлуку да Украјини поклони 12 борбених хеликоптера Ми-24, које је својевремено купила од Украјине, преноси Радио Слободна Европа.

Министарка Петровска је рекла медијима да је донација уследила на захтев украјинске владе и уз оцену Војске Македоније да "лишавање војске ове опреме неће оштетити одбрамбене капацитете Северне Македоније".

"Према нашим плановима модернизације, ова средства су већ на крају свог радног века и неће више бити у саставу нашег наоружања. Да их нисмо донирали, сигурни смо да бисмо у кратком року морали да их се решимо", рекла је Петровска.

Она је рекла да ће Министарство одбране купити најмање осам нових вишенаменских хеликоптера, који ће имати пре свега транспортну, а не борбену улогу.

Северна Македонија је такође донирала Украјини тенкове треће генерације, који су с обзиром на развој технологије сматрани неконкурентним и некомпатибилним.

Укупна помоћ Северне Македоније Украјини износи 30 милиона долара.

Северна Македонија је купила прве хеликоптере Ми-24 од Украјине 2001. године, током оружаног сукоба између владиних снага и сепаратистичке "Ослободилачке националне армије", што је македонска варијанта тзв. "Ослободилачке војске Косова".

По окончању сукоба, број хеликоптера је повећан на 12 и паралелно је спровођена њихова модернизација, а овај процес је прекинут у последње две године, због процена Генералштаба да војсци у њеном будућем развоју ове летелице нису потребне.

image