Србија и Балкан

Приштина затражила од Северне Македоније подршку за чланство у НАТО-у

Управо на овакав развој ситуације упозорио је председник Одбора за КиМ Народне скупштине Републике Србије Милован Дрецун
Приштина затражила од Северне Македоније подршку за чланство у НАТО-уGetty © Ferdi Limani

У време када почињу састанци између Београда и Приштине под покровитељством Европске уније, из приштинског парламента затражено је од македонских колега да подрже тзв. Косово за чланство у НАТО-у.

Овај захтев саопштила председница Групе пријатељства са Северном Македонијом и посланица из редова Демократске партије Косова (ПДК) Ганимете Муслију.

"Северна Македонија снажно подржава 'Косово' у дијалогу са Србијом, а такође, знате да ми тежимо нашој интеграцији у НАТО, у овом случају Македонија је у НАТО и такође смо замолили делегацију да има даљу подршку за државу 'Косово'", навела је Муслију.

Њен македонски колега, председник Посланичке групе Северне Македоније за сарадњу са парламентом самопроглашеног Косова Африм Гаши најавио је да ће сарадња ове "две земље" бити пример балканским земљама на атлантском путу.

Подсетимо, председник Одбора за КиМ Народне скупштине Републике Србије Милован Дрецун указао је да је циљ Запада да, постизањем основног споразума, отвори врата за чланство Косова у НАТО.

"Морамо да разумемо да је читава ова прича усмерена да, због Украјине НАТО жели да успостави апсолутну доминацију на овим просторима, и да се створе услови да 'Косово' може да аплицира за чланство. Постизањем почетног споразума са Београду могли би да кажу непризнавачима да су постигли политичко решење", додао је Дрецун.

Дрецун је истакао да без Србије нема никаквог договора, јер не би могли да "сломе" "непризнаваче" и зато сматра да постоји маневарски простор, који је ојачан већинском подршком у парламенту и огромном подршком грађана да се инсистира на црвеним линијама.

image
VV inauguration
banner