Свет

САД: Утростручен број деце са аутизмом

Амерички научници и даље немају прецизан одговор на питање зашто је дошло до толиког пораста броја деце којој је дијагностификован тај поремећај
САД: Утростручен број деце са аутизмомGetty © Photo by Maja Hitij/Getty Images

Амерички Центар за превенцију и контролу болести (ЦДЦ) објавио је забрињавајуће резултате истраживања који показују да се у тој држави проценат деце којој је дијагностификован аутизам у последњих 20 година утростручио. 

Док је 2002. године у САД аутизам у просеку дијагностификован код сваког 150. детета, данас ту болест, како показују најновији подаци, има свако 36. дете.

"Стопе аутизма код деце у Њујорку и Њу Џерзију су се утростручиле", пише амерички "Тудеј" позивајући се на студију универзитета Ратџерс објављену у часопису "Педиатрикс". 

ЦДЦ је, са друге стране, истакао да је највећи проценат аутистичне деце у Калифорнији. 

"Калифорнија је јединствена због интензивног фокуса на рано откривање аутизма код деце", сматра коаутор студије Карен Пирс са Медицинског факултета универзитета у Сан Диегу. 

Студија је такође потврдила да дечаци и даље чешће много пате од аутизма него девојчице.

На питање зашто дошло до толиког пораста броја деце са аутизмом, амерички научници и даље немају прецизан одговор. 

"Наша најбоља претпоставка је да је то последица темељнијег приступа проценама и дијагнозама", рекла је истраживач и епидемиолог из ЦДЦ Кели Шо за "Тудеј".

Аутизам је сложени развојни поремећај који се манифестује на различите начине, a обично подразумева проблеме са комуникацијом и друштвеним интеракцијама.

image
VV inauguration
banner