Свет

Бајденова администрација "повезала" Алцхајмерову болест и расизам

Црнци имају два пута веће шансе од белаца да развију Алцхајмерову болест или деменцију, наводи се у извештају америчког Министарства здравља
Бајденова администрација "повезала" Алцхајмерову болест и расизамwww.globallookpress.com © CNP/AdMedia

Стопа обољевања од Алцхајмерове болести и деменције је релативно висока код обојених Американаца и то делом због расизма, тврди администрација председника Џозефа Бајдена.

Треба се на првом месту позабавити "укорењеним системским расизмом", а не понашањем појединаца, наводи се у годишњем извештају Министарства здравља о суочавању са Алцхајмером и сличним обољењима. 

"Структуралне неједнакости" укорењене у расизму, као што су недовољно улагање у образовање и недовољан приступ квалитетној храни, важан су узрок неједнаке заступљености случајева деменције, наводи Министарство. Црнци имају два пута веће шансе од белаца да развију Алцхајмерову болест или деменцију, док је код Хиспаноамериканаца вероватноћа око 1,5 пута већа.

Удружење за Алцхајмерову болест са седиштем у Чикагу наводи старост, породичну историју и генетику као главне факторе ризика за развој болести повезаних са деменцијом. Повреде главе или лоше здравље срца такође могу повећати шансе за оболевање.

Међутим, за разлику од Бајденове администрације, организација није пронашла везу између Алцхајмерове болести и расизма. "Узрок ових разлика није добро схваћен, али истраживачи верују да веће стопе васкуларних болести у овим групама такође могу да их изложе већем ризику за развој Алцхајмерове болести", саопштило је удружење.

У документу Министарства се тврди да је различита заступљеност фактора ризика "утемељена у генерацијама структуралног расизма и неједнакости". Ситуацију погоршава и чињеница да људи који нису белци, а који пате од Алцхајмерове болести имају и лош приступ медицинској нези и ресурсима и мање је вероватно да ће добити одговарајућу дијагнозу и лечење.

Више од шест милиона Американаца пати од Алцхајмерове болести, а предвиђа се да ће тај број скочити на 13 милиона до 2060. године, с обзиром на старење становништва у САД, наводи се у извештају.

image