Свет

Италијани: Микеланђелов Давид порнографија? А да родитељи дођу код нас и увере се сами?

Реакција Италије показала како Европа гледа на америчку политичку коректност
Италијани: Микеланђелов Давид порнографија? А да родитељи дођу код нас и увере се сами?Getty © Franco Origlia / Stringer

Музеј у Фиренци у којем се налази Микеланђелово ренесансно ремек-дело Давид позвао је родитеље и ученике школе на Флориди да их посете након што су притужбе родитеља приморале директорку да поднесе оставку.

Градоначелник Фиренце Дарио Нардела је позвао сада бившу директорку да их посети, како би јој лично одао почаст. Бркање уметности са порнографијом је "смешно", поручио је Нардела.

Реакција Италије показала је како се амерички културни ратови често перципирају у Европи, где упркос порасту десничарског расположења и управљања, ренесанса и њена ремек-дела, чак и она гола, генерално су без контроверзи, пише амерички "Политико".

Одбор школе у Талахасију извршио је притисак на директорку Хоуп Караскиљу да поднесе оставку прошле недеље након што је илустрација Давида показана на часу ликовног у шестом разреду.

Један родитељ се одмах пожалио да је у питању "порнографија", док је неколико других затражило информације о садржају предавања будући да школа има политику која захтева да родитељи буду унапред обавештени о "контроверзним" темама које се предају.

Сесили Холберг, директорка Галерије дел Академија, где је Давид изложен изразила је чуђење због контроверзе.

"Рећи да је Давид порнографија значи заиста не разумети садржај Библије, не разумети западну културу и не разумети ренесансну уметност", рекла је она и позвала директорку, школски одбор, родитеље и ученике да виде "чистоту" статуе.

"Талахаси класикал" је школа која функционише независно од локалног школског округа и служи као алтернатива наставном плану и програму јавних школа. Основна школа следи програм који је осмислио Хилсдејл колеџ, конзервативна хришћанска школа у Мичигену коју често консултује гувернер Флориде Рон ДеСантис о питањима образовања.

"Родитељи имају право да знају кад год се њихово дете сусреће са контроверзном темом или сликом", рекао је магазину "Слејт", Барни Бишоп, председник школског одбора.

Марла Стоун, шефица хуманистичких студија на Америчкој академији у Риму, рекла је да је инцидент на Флориди још једна епизода у ескалацији америчких културних ратова и поставила питање како се статуа може сматрати толико контроверзном да захтева претходно упозорење.

"Оно што имамо је морални крсташки рат против тела, сексуалности и родног изражавања и непознавање историје", навела је Стоун. "Овде је реч о страху, страху од лепоте, различитости и могућности које су уграђене у уметност".

Микеланђело Буонароти је извајао Давида око 1504, након што га је наручила катедрала у Фиренци. Статуа је експонат Академије и помаже да привуче 1,7 милиона посетилаца сваке године у музеј.

Популарна је код америчких туриста који воле да праве селфије поред ње.

image