Свет

Научна фантастика више није фантастика: АИ би ускоро могла да остави без посла милионе радника

Технологија би могла да подигне глобални БДП за седам одсто али и остави без посла 300 милиона људи
Научна фантастика више није фантастика: АИ би ускоро могла да остави без посла милионе радникаGetty © Leon Neal / Staff

Најновија открића у области вештачке интелигенције могла би да доведу до аутоматизације четвртине посла обављеног у САД и еврозони, показало је истраживање "Голдман Сакса".

Инвестициона банка наводи да би "генеративни" системи вештачке интелигенције, као што је "ЧетГПТ" (ChatGPT), који могу да креирају садржај који се не разликује од људског рада, могли да изазову бум продуктивности који би на крају повећао годишњи глобални бруто домаћи производ за седам одсто током 10 година.

Међутим, АИ технологија би на тај начин изазвала "значајне поремећаје" на тржишту рада и око 300 милиона радника у великим економијама оставила без посла. Адвокати и административно особље били би међу онима који су у највећем ризику да постану технолошки вишак.

Аналитичари "Голдман Сакса" израчунали су да је отприлике две трећине послова у САД и Европи изложено неком степену АИ аутоматизације, док би неких седам процената америчких радника било замењено вештачком интелигенцијом.

На глобалном нивоу, пошто мануелни послови представљају већи удео у запошљавању у свету у развоју, процењује се да би око петине посла могла да обави АИ – или око 300 милиона послова са пуним радним временом у великим економијама, наводи "Фајненшел тајмс".

Очекује се да ће извештај подстаћи дебату о потенцијалу АИ технологија како за раст продуктивности у богатом свету, тако и за стварање нове класе људи који ризикују да доживе сличну судбину као и производни радници 1980-их, наводи "Фајненшел тајмс".

"Голдман Саксове" процене утицаја АИ су конзервативније од неких академских студија, укључујући анализу "Опен АИ" у којој се наводи да би чак 80 одсто америчке радне снаге могло да препусти најмање 10 посто својих задатака вештачкој интелигенцији.

Еуропол, агенција за спровођење закона, такође је упозорила ове недеље да би брз напредак у генеративној вештачкој интелигенцији могао да помогне онлајн преварантима и сајбер криминалцима.

У анализи "Голдман Сакса" наводи се да ако корпоративна улагања у АИ наставе да расту сличним темпом као улагање у софтвер 1990-их, само америчке инвестиције би могле да се приближе једном проценту америчког БДП-а до 2030. године.

Процене "Голдман Сакса" засноване су на анализи америчких и европских података о задацима који се обично обављају у хиљадама различитих занимања. Истраживачи су претпоставили да би АИ била способна за задатке као што је попуњавање пореских пријава за мала предузећа, процена сложеног потраживања у осигурању, или документовање резултата увиђаја на месту злочина.

Нису предвидели да се вештачка интелигенција усвоји за осетљивије задатке као што је доношење судске одлуке, провера статуса пацијента на интензивној нези или проучавање међународних пореских закона.

image
VV inauguration
banner