Свет

Све скупље станарине за немачке студенте: 720 евра у Минхену, 640 евра у Берлину – за собу

Главни разлог повећања трошкова становања је раст цена енергије као последице санкција уведених Руској Федерацији
Све скупље станарине за немачке студенте: 720 евра у Минхену, 640 евра у Берлину – за собу© Jürgen Held via www.imago-images

Нови подаци истраживања које је спровео Институт Мозес Менделсон указују да су станарине за студенте у немачким универзитетским градовима у сталном расту – пред почетак летњег семестра 2023. за собу у заједничком стану требало је издвојити у просеку 458 евра.

Цене кирије стагнирале су на почетку корона пандемије да би нагло порасле у последњих годину и по. Дакле од почетка руско-украјинског сукоба, тако да је главни разлог повећања трошкова становања раст цена енергије као последице санкција уведених Руској Федерацији.

На почетку зимског семестра 2021. соба у заједничком стану коштала је у просеку 391 евро, сада је скупља за око 17 одсто. У неким градовима цене су скочиле за више од 25 одсто, укључујући Берлин, Потсдам, Линебург и Ерфурт. А у градовима попут Келна, Фрајбурга или Бона заједнички станови поскупели су у просеку за 100 евра у истом периоду, преноси "Шпигл".

"Ове цене представљају велико оптерећење за студенте", рекао је Стефан Браукман из Института и констатовао да студенти који раде хонорарно морају да одвоје скоро целу плату од 520 евра само за кирију.

Истраживање је обухватило универзитетске градове у којима живи виши од 5.000 студената – 94 града и округа – а спроведено је на почетку летњег семестра 2023. Фокус је био на заједничким становима са два или три станара, у којима је највише једна соба била слободна, а прегледано је скоро 9.000 огласа.

Иако становање свуда постаје све скупље, један град се истиче: у Берлину, највећем немачком универзитетском граду, цене драстично расту. У зимском семестру 2013/2014. просечна соба у заједничком стану коштала је 335 евра, а данас је 640 евра – скоро дупло скупља. Ипак, Минхен је и даље најскупљи универзитетски град: за просечну собу у заједничком стану сада плаћате 720 евра.

Приступачно становање за студенте у Немачкој је постало прошлост. Мале кирије су једино у студентским домовима које субвенционише држава, али места су тамо ограничена, на листама чекања је и више хиљада високошколаца.

"Мало је вероватно да ће кирије пасти", рекао је Браукман и додао да би мере као што су смањење цене струје и гаса могле да стабилизују закупнине соба у заједничким становима у следећем семестру.

image
VV inauguration
banner