Економија

Цена енергетске кризе: Немачка компанија стара више од 600 година прогласила банкрот

Железара је преживела, на пример, период реформације, Тридесетогодишњи рат, два светска рата, поделу и уједињење Немачке, али не и политику владе канцелара Олафа Шолца
Цена енергетске кризе: Немачка компанија стара више од 600 година прогласила банкротwww.globallookpress.com © Sean Gallup / Staff

Најстарија фирма у Саксонији је у стечају. "Ајзенверк Ерла" морала је да поднесе захтев за банкрот после више од шест векова постојања. Како је саопштено из окружног суда у Кемницу, покренут је стечајни поступак над имовином ове железаре.

За мај је заказан састанак кључних поверилаца компаније, а садашња управа ће покушати да реструктурира предузеће заједно са судским администратором, пише немачки "Фокус".

Челичана, која запошљава 300 људи и чије су најзначајније муштерије из аутомобилске индустрије, производи, између осталог, кућишта турбо-пуњача и компоненте мотора за аутомобилску индустрију. 

"Фокус" констатује да су високи трошкови сировина и енергије главни разлог за финансијске потешкоће "Ајзенверк Ерла".

Руски радио и ТВ водитељ Анатолиј Кузичев сликовито је описао пропаст шестовековне железаре рекавши да у Немачкој наступа застрашујућа реалност.

"Током своје историје компанија је преживела, на пример, период реформације, Тридесетогодишњи рат, Северни рат, два светска рата, поделу (и уједињење) Немачке. Али из неког разлога 'успешна' политика Шолцове владе се показала фаталном за 'Ајзенверк Ерлу'", написао је Кузичев на Телеграму.

У последњем железарином објављеном годишњем извештају за 2020/21. продаја је пала на 51,3 милиона евра. Губитак је износио два милиона евра, годину дана раније чак 3,6 милиона евра.

Због све виших цена електричне енергије, за које Синдикат металуршке индустрије сматра да их је тешко пратити, прошле седмице је у Ризи у Саксонији демонстрирало око 400 радника челичана из шест компанија.

Најстарије предузеће у Саксонији први пут се помиње у историјским документима 1380. године. У време Источне Немачке "Ајзенверк Ерла" је производила цилиндре за моторе. Године 1994. преузела је фирму "Шуберт и Салцер" из Инголштата. Од јуна 2011. у власништву је индијске "Динаматик групе".

image
VV inauguration
banner