Свет

Столтенберг о одлуци Турске: Финска са нама у наредних неколико дана

Турски парламент одобрио је кандидатуру за чланство Финске у НАТО, чиме је отворен пут Хелсинкију да се прикључи западној Алијанси
Столтенберг о одлуци Турске: Финска са нама у наредних неколико дана© Tanjug/Jonas Ekstromer/TT News Agency

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да ће се Финска придружити Алијанси у наредних неколико дана, након одлуке турског парламента да ратификује протокол о чланству те земље.

Финска и Шведска су у мају прошле године, поднеле пријаве генералном секретару НАТО-а за улазак у Алијансу. До почетка 2023., 28 од 30 земаља НАТО-а одобрило је обе апликације, али су Мађарска и Турска желеле да шведску апликацију разматрају одвојено од финске.

Подсетимо, турски парламент одобрио је кандидатуру за чланство Финске у НАТО, чиме је отворен пут Хелсинкију да се прикључи западној Алијанси.

Турски парламент је последњи од парламената 30 чланица НАТО који је одобрио чланство Финске у Алијанси, jер је недавно и парламент Мађарске, након вишемесечних одлагања, одобрио улазак Хелсинкија у западни савез.

Председник Финске Саули Нинисто раније је потписао закон којим се тој земљи омогућава да постане чланица НАТО-а независно од Шведске, односно да те две земље не морају истовремено да постану чланице Алијансе.

image