Свет

Пала и Турска: Последња чланица НАТО-а која је одобрила приступање Финске у Алијансу

Недавно је и парламент Мађарске, након вишемесечних одлагања, одобрио улазак Хелсинкија у западни савез
Пала и Турска: Последња чланица НАТО-а која је одобрила приступање Финске у Алијансуwww.globallookpress.com © MAGO/Sascha Steinach

Tурски парламент одобрио је кандидатуру за чланство Финске у НАТО, чиме је отворен пут Хелсинкију да се прикључи западној Алијанси.

Турски парламент је последњи од парламената 30 чланица НАТО који је одобрио чланство Финске у Алијанси, jер је недавно и парламент Мађарске, након вишемесечних одлагања, одобрио улазак Хелсинкија у западни савез.

Председник Финске Саули Нинисто раније је потписао закон којим се тој земљи омогућава да постане чланица НАТО-а независно од Шведске, односно да те две земље не морају истовремено да постану чланице Алијансе.

Финска и Шведска су прошле године одлучиле да прекину деценије војне неутралности и поднеле захтев за придруживање НАТО алијанси али су процес приступања зауставиле Турска и Мађарска.

Турска је недавно поручила да би, за сада, могла да одобри чланство Финске у НАТО, али не и Шведске и на неодређено време отказала трилатерални механизам са Шведском и Финском поводом њихових захтева за придруживање НАТО након што је Расмус Палудан, лидер данске крајње десничарске политичке странке, спалио у јануару ове године примерак Курана испред турске амбасаде у Стокхолму.

Анкара је недвосмислено затражила да и званични Хелсинки и Стокхолм заузму чвршћи став против Радничке партије Курдистана (ПКК), коју Турска и њени западни савезници сматрају терористичком групом, али и против још једне организације коју турске власти криве за покушај државног удара 2016. године.

image