Свет

РТ Балкан анализа: Оптужница против Доналда Трампа изазваће земљотрес

Оптужница против Трампа додатно ће подићи тензије у Америци и мобилисати његово бирачко тело, сматра политиколог Александар Павић
РТ Балкан анализа: Оптужница против Доналда Трампа изазваће земљотрес© Tanjug/AP Photo/Sue Ogrocki

Оптужница против Доналда Трампа изазваће прави земљотрес на америчкој политичкој сцени, а кампању за наредне председничке изборе учиниће још занимљивијом, рекао је за РТ Балкан политиколог Александар Павић.

"То је као да је неко бацио бомбу на политички процес у Америци. Пресуда ће кампању учинити занимљивијом, али ће и помоћи Трампу да мобилише своје присталице. Са друге стране, она ће отежати посао његовим изазивачима, пре свега Рону Десантису", сматра Павић.

Против бившег америчког председника Доналда Трампа велика порота Њујорка поднела је оптужницу, чиме је постао први бивши председник у историји САД који се суочава са кривичним оптужбама.

Садржај оптужбе још није познат, јер је оптужница и даље запечаћена, али је извесно да је реч о наводном подмићивању бивше порно глумице Сторми Данијелс. Си-Ен-Ен наводи да се Трамп суочава са више од 30 тачака оптужнице у вези са пословном преваром.

Некадашњи председник је одбацио оптужбе и изјавио да је "потпуно невин", док је њујоршког тужиоца Алвина Брага, иначе члана Демократске партије, оптужио да покушава да осујети његове шансе на изборима.

Трамп ће се на суду појавити у уторак, 4. априла, а како тврди његов адвокат Џо Такопина "иако тужилаштво жели да извуче сваки грам публицитета, њему неће бити стављене лисице", пренео је Еј-Би-Си.

Чак и ако свет не буду обишле бомбастичне слике ухапшеног Трампа, налик на оне генерисане уз помоћ вештачке интелигенције које су се недавно прошириле друштвеним мрежама, сама чињеница да ће се некадашњи председник САД наћи на оптуженичкој клупи представља незапамћен преседан, који ће несумњиво имати велике политичке последице.

У обзир треба узети и чињеницу да је Трамп пре неколико месеци најавио нову председничку кандидатуру, те да је он актуелни фаворит да средином следеће године постане кандидат Републиканске партије на председничким изборима. С обзиром да ће поступак против њега трајати најмање годину дана, није искључено да би пресуда могла буде донета у јеку председничке кампање.

Оптужница против Трампа - без преседана

Популарни гувернер Флориде, који важи за Трамповог главног изазивача и вероватно једину особу у Републиканској партији која може да га савлада током предизбора, оптужницу против некадашњег председника назвао је "неамеричком".

"Њујорши тужилац кога подржава Сорош више пута је злоупотребљавао своју позицију како би умањивао значај кривичним оптужбама и опраштао противзаконито деловање. Ипак, он је сад одлучио да искриви закон како би напао свог политичког противника", написао је Десантис на Твитеру.

Односи Трампа и Десантиса, који још увек није званично прогласио своју председничку кандидатуру, последњих месеци постају све затегнутији. Гувернер Флориде се, ипак, не усуђује да уђе у директу конфронтацију са некадашњим председником, чији су му гласачи неопходни уколико жели да се једног дана нађе у Белој кући.

"Нормално би било да републиканци Трампу дају пуну подршку, али неки од њих то раде и зато што не желе да отуђе његове присталице, како не би били проглашени издајницима", сматра Александар Павић.

Он даје пример некадашње чланице Представничког дома САД Лиз Чејни, која је отворено стала на страну демократа током истраге у оквиру Конгреса о нападу на Капитол 6. јануара 2021. године, а која се такође није либила да отворено напада Доналда Трампа.

Он јој је узвратио тако што је подржао њену противкандидаткињу на републиканским предизборима прошле године, када је Чејнијева убедљиво поражена.

Трамп је жртва политичког прогона

Оптужница против Трампа је чист политички прогон, сматра Павић, и додаје да је он "жртва вашингтонске дубоке државе".

Чињеница је да оптужница против Трампа представља преседан, као и да ни један његов претходник није кривично одговарао за често јавности познате преступе.

Ричард Никсон је, на пример, добио амнестију од свог наследника и некадашњег потпредседника Џералда Фора због своје улоге у афери "Вотергејт", док је Бил Клинтон, који је био оптужен за давање лажне изјаве под залетвом током афере "Левиснки" постигао договор са тужиоцем и платио симболичну казну од 25.000 долара.

Да оптужница против Трампа представља лицемерје сматрају чак и поједини либерални новинари и коментатори, али они у томе очигледно не виде проблем.

"Понекад је чак и Доналд Трамп у праву. Овог пута, то је његова тврдња је да је оптужен за нешто због чека се ни против кога другог не би водио кривични поступак", написао је колумниста либералног "Политика" Анкуш Хардори.

Иако овај некадашњи адвокат признаје да је оптужница против Трампа и више него проблематична, он ипак у томе не види проблем, па већ у наслову поставља питање. "И шта са тим?"

Оптужница би могла да ојача Трампову позицију

Оптужница против Доналда Трампа могла би да ојача његову позицију и додатно мобилише његове присталице, сматра Александар Павић.

"То ће хомогенизовати Трампово бирачко тело дестабилизовати политички живот у Америци. Нема основа за његово хапшење, али ће и сама појава пред судом бити велики догађај", каже наш саговорник.

"Све то може само да му политички помогне. Уколико би против Трампа била донета пресуда, његове присталице би то окарактерисале као напад на њега, пошто су се све америчке институције, од правосуђа до ФБИ, окренуле демократама", наглашава Павић.

То би могло објаснити чињеницу да су многи високи званичници Демократске партије или избегли да коментаришу оптужницу против Трампа, или су дали крајње протоколарне изјаве да "треба пустити правосуђе да ради свој посао".

Поједине демократе су, ипак, отворено критиковале оптужницу, наводећи да је реч о најмање озбиљном од неколико истрага које се воде против некадашњег председника. Подсетимо, Трампа оптужују и за неадекватно чување поверљивих докумената на Флориди, покушај вршења притиска на изборне званичнике током председничких избора 2020. године у Џорџији и подстицање напада на Капитол 6. јануара 2021. године у Вашингтону.

"Након подстицања побуне у америчком Капитолу, притиска на локалне званичнике да пониште изборе 2020, примања мита од страних сила и бројних других злочина током његовог мандата, срамотно је и што је прва оптужница против Трампа о... Сторми Данијелс", рекао је суоснивач Комитета кампање за прогресивне промене Адам Грин.

Могуће је би још нека оптужница против Трампа могла бити подигнута како се кампања буде захуктавала, у покушају да се некадашњи председник дискредитује, сматра Павић

"Можда је ову оптужницу било најлакше оправдати, али је могуће да ће их бити још. Он би могао да има и више оптужница као председнички кандидат, како би његови противници могли да тврде: 'Где има дима, има и ватре' и да човек са толико оптужница не може да буде председник", рекао је он.

Сторми Данијелс се "осећа лоше" зато што је Трамп оптужен

Још један занимљив детаљ представља изјава адвоката порно звезде Сторми Данијелс да се његова клијенткиња "осећа лоше" због оптужбе против Доналда Трампа.

"Чињеница је да се она осећа лоше", рекао је он. "Али, с друге стране, она је знала шта су чињенице и жели да се и он суочи са истином. Дакле, из те перспективе, постоји одређени степен осећаја да систем функционише", рекао је њен адвокат Кларк Брустер у интервјуу за "Ју-Ес-Еј Тудеј".

Он је рекао и да је четвртак, када је оптужба поднета, за његову клијенткињу био тужан дан.

image
VV inauguration
banner