Свет

Руски обавештајци: Удруживање Американаца са ИСИС-ом у Сирији је манифестација државног тероризма

Руска обавештајна служба оптужила САД да користе исламисте за подривање ситуације у Сирији
Руски обавештајци: Удруживање Американаца са ИСИС-ом у Сирији је манифестација државног тероризма© Tanjug/AP Photo/Darko Bandic, File

Директор Спољне обавештајне службе Руске Федерације Сергеј Наришкин каже да Сједињене Државе настављају да користе исламистичке групе под својом контролом у Сирији за подривање позиција легитимне владе ове земље на челу са Башаром Асадом.

Посебну улогу Американци додељују такозваној "Слободној сиријској војсци" – конгломерату наоружаних опозиционих курдских и арапских одреда који делују у центру и североистоку земље. Преко њих Американци и њихови британски савезници раде са подземним формацијама Исламске државе (ИСИС) које су још активне у удаљеним деловима земље, наводи се у саопштењу Спољне обавештајне службе.

Ова субверзивна активност се координише са позиција америчке војне базе Танф у провинцији Хомс.

У планирању најважнијих операција против владиних снага и државних структура Сирије заједно са обавештајцима учествују и представници Централне команде Оружаних снага САД, наводи Наришкин.

Сврха ове криминалне активности је подривање ситуације у Сирији. ИСИС је добио инструкције да подстиче непријатељства на југозападу Сирије (провинције Сувајда и Дера), у централном делу земље (Хомс) и источно од реке Еуфрат (Рака, Деир ез-Зор). За то је планирано формирање неколико одреда од око 300 људи који ће након специјалне обуке бити укључени у нападе на војне објекте у Сирији и Ирану, али и за отмицу руских и иранских војника, упозорава руска обавештајна заједница.

Истовремено, у "Ал-Танфу" се наоружава ИСИС и у блиској будућности, формиране групе треба да добију неколико десетина пикапова са погоном на сва четири точка са тешким митраљезима, као и друго наоружање, наводи се у саопштењу.

Блиско ангажовање САД са исламским терористима, укључујући милитанте ИСИС-а, ставља их на исти ниво. У ствари, таква активност САД је манифестација државног тероризма, закључује се у саопштењу Спољне обавештајне службе Руске Федерације.

image