Свет

Велики заокрет у Персијском заливу: Саудијска Арабија и Иран уз посредство Кине обновили односе

Побољшање односа Саудијске Арабије са Ираном, али и продубљивање сарадње са Кином и Русијом могло би да убрза процес дедоларизације у међународној трговини
Велики заокрет у Персијском заливу: Саудијска Арабија и Иран уз посредство Кине обновили односеwww.globallookpress.com © Antonin Vincent/Keystone Press Agency/Maksim Konstantinov

Иран и Саудијска Арабија постигли су споразум о поновном успостављању дипломатских односа и отварању дипломатских представништава, седам година након што су они раскинути.

"Као резултат преговора, Иран и Саудијска Арабија су се договориле да поново успоставе дипломатске односе и отворе амбасаде у наредна два месеца", пренела је иранска агенција ИРНА.

Споразум је постигнут након вишедневних интензивних преговора између секретара врховног иранског савета за безбедност Алија Шамханија и саветника за националну безбедност Саудијске Арабије Мусаида Ал Аибана, пренели су ирански медији.

Преговори су вођени уз посредство Кине а споразум је потписан у Пекингу, уз присуство шефа канцеларије Комисије за спољне послове Централног комитета Комунистичке партије Ванг Јиа.

"Обе стране су показале искреност, и Кина у потпуности подржава овај споразум", рекао је Ванг.

Након састанка кинеског председника Си Ђинпинга са иранским колегом Ебрахимом Раисијем у Пекингу средином фебруара, Шамхани и Ал Аибан водили су интензивне преговоре у Пекингу како би се пронашла заједничка решења за билатералне проблеме између те две државе.

Након потписивања споразума, Шамхари је рекао да су преговори били "искрени, транспарентни и свеобухватни".

"Уклањање неразумевања и гледање у будућност односа између Техерана и Ријада ће несумњиво довести до развоја регионалне стабилности и безбедности, као и повећане сарадње између земаља Персијског залива и исламског света у савладавању постојећих изазова", рекао је он.

Побољшање односа између Техерана и Ријада могло би позитивно да утиче на политичку ситуацију на Блиском Истоку.

"Безбедносна ситуација у регону, поготово у земљама попут Јемена и Либана, пати када су односи те две државе лоши", оценио је репортер "Ал џазире" из Техерана Али Хашем.

"Након овог споразума, могуће је да ћемо видети више сарадње између њих. Овај споразум може да доведе до стварања боље безбедносне ситуације у региону", рекао је он.

Саудијска Арабија прекинула је дипломатске односе са Ираном у јануару 2016. године, након што је група демонстраната упала у саудијску амбасаду у Техерану као одговор на погубљење утицајног шиитског свештеника Шеик Нимр Бакир ал-Нимра у Саудијској Арабији.

"Њујорк тајмс": Саудијци имају услове за нормализацију односа са Израелом

Само дан раније, амерички "Њујорк тајмс" објавио је текст у ком се наводи да су саудијски званичници наводно изнели списак уступака које очекују од Вашингтона у замену за нормализацију односа са Израелом.

Како наводи тај лист, Саудијци од Американаца очекују "безбедносне гаранције", али и помоћ у развоју сопственог цивилног нуклеарног програма.

Ипак, чак су и саговорници "Њујорк тајмса" исказали резерве када је реч о озбиљности таквог предлога, као и о томе колико је он уопште реалан.

Односи Саудијске Арабије и САД драстично су погоршани од када се актуелни амерички председник Џозеф Бајден уселио у Белу кућу почетком 2021. године.

Он је током председничке кампање 2020. обећао да ће од Саудијске Арабије направити "међународног парију" због њених активности у рату у Јемену, али и убиства новинара Џамала Кашоџија у Истанбулу 2018. године.

Иако Бајден та обећања углавном није испунио, односи Вашингтона и Ријада, али и његови лични односи са престолонаследником и де факто лидером Саудијске Арабије Мохамедом бин Салманом остали су хладни.

То је изашло на видело када је Ријад прошле године глатко одбио захтев Американаца да повећа производњу нафте и тако обори цену тог енергента на светском тржишту.

Како наводи "Њујорк тајмс", чак и ако би председник Бајден прихватио саудијске услове, што је крајње упитно, он би вероватно наишао на препреке у Конгресу, пошто је део његове Демократске партије поприлично непријатељски настројен према тој пертомонархији.

Сарадња Саудијске Арабије и Кине - крај петродолара?

Са друге стране, односи Саудијске Арабије и Кине последњих месеци налазе се у успону. 

Ријад показује све више интересовања за трговину нафтом не само у доларима, већ и у другим валутама, што би у великој мери могло да ослаби моћ петродолара.

"Немамо проблем да преговарамо о томе како решавамо наше трговинске аранжмане, било у америчким доларима, било у еврима, било у саудијским ријалима", рекао је саудијски министар финансија Мохамед ел-Џадан током конференције у Давосу средином јануара.

Неколико недеља раније, током посете Ријаду, кинески председник Си Ђинпинг најавио је да ће Кина настојати да купује више нафте са Блиског истока, те да би желео да се трговина обавља у јуанима.

Си је том приликом рекао да ће Пекинг наставити да увози велике количине нафте из арапских земаља Залива, додајући да су те државе "природни партнери".

Кина би такође "у потпуности искористила Шангајску нафтну и националну берзу гаса као платформу за обављање трговања нафтом и гасом у јуанима", рекао је кинески председник.

Саудијска Арабије је показала интересовање и за чланство у БРИКС-у и Шангајској организацији за сарадњу, изјавио је средином фебруара амбасадор Русије у тој земљи Сергеј Козлов.

"Као део разгранавања спољне политике краљевине, Саудијска Арабија је заинтересована да се придружи међународним организацијама као што су Шангајска организација за сарадњу и БРИКС", рекао је Козлов.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров казао је да је више од десет земаља изразило интересовање да се придружи БРИКС-у. Алжир, Аргентина и Иран према извештајима медија тражили су да се прикључе организацији, док су Бангладеш, Египат, Уједињени Арапски Емирати и Уругвај чланови Нове развојне банке.

Универзитет у Кембриџу је, иначе, анализирајући деловање БРИКС-а ову организацију описао као "коалицију за дедоларизацију", што је у овом контексту нарочито интересантно имајући у виду да је продаја саудијске нафте искључиво за доларе представљала један од темеља његовог статуса резервне светске валуте

Односи Ирана са Кином, али и Русијом, традиционално су добри, а та земља је прошле године потписала меморандум којим се обавезује да ће постати пуноправна чланица Шангајске организације за сарадњу, када се за то буду испунили процедурални услови.

Очекује се да би то могло да се догоди током ове или следеће године.

image