Свет

Бајден засад одлаже ваздушне ударе у Сирији, али...

Амерички председник поручио да Сједињене Државе не траже сукоб са Ираном, али да ће да делују снажно да "заштите народ"
Бајден засад одлаже ваздушне ударе у Сирији, али...© Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Након што су узвратили на напад дрона за који су тврдили да је иранског порекла, а када је погинуо један држављанин САД а још шесторо повређено, амерички ратни авиони били су спремни да изведу другу рунду ваздушних напада прошлог петка, 24. марта, али је Бела кућа од тога ипак одустала, рекао је високи амерички званичник а пренео "Њујорк тајмс".

Ове седмице званичници администрације председника САД Џозефа Бајдена рекли су пак да је њихова војска спремна да одговори на све нове претње америчким војницима и особљу.

Међутим, деловало је да не желе даљу ескалацију напада, нити рат са Ираном и његовим заступницима, односно да остају усредсређени на мисију помоћи у ликвидацији преосталих упоришта бораца Исламске државе који и даље изводе герилске нападе у региону, пише "Њујорк тајмс".

С тим у вези је и изјава америчког лидера, који је желео да ублажи страхове да би напади између Сједињених Држава и милитантних група у Сирији, тј. иранским Корпусом гарде Исламске револуције, могли да измакну контроли, док је истовремено упозорио Техеран да води рачуна о акцијама групација које заступају његове интересе.  

"Немојте да погрешите, Сједињене Државе не траже, не траже, наглашавам, сукоб са Ираном", рекао је Бајден у Отави, где је био у државној посети. "Али будите спремни да делујемо снажно да заштитимо свој народ."

На истој позицији био је и портпарол Савета за националну безбедност САД Џон Кирби када је рекао, у интервјуу Си-Ен-Ену, да не желе конфликт с Ираном, али и да ће учинити "оно што треба да урадимо брзо и храбро да заштитимо наше људе и наше објекте у Сирији".

Додао је и да су били јасни у комуникацији с Ираном колико им је важна мисија коју спроводе у Сирији, те да ће исту и заштитити.

И мишљења аналитичара су донекле подељена – неки су забринути да би ваздушни напади могли да поремете дипломатске напоре за смањење тензија широм Блиског истока, укључујући и недавни споразум између Ирана и Саудијске Арабије о окончању вишегодишњих превирања. 

Али друга струја, међу којима су и бивши званичници америчког министарства одбране, заступа тезу да чак ни узвратни удари САД неће одвратити Иран или његове заступнике и да Бела кућа треба да појача репресалије.

"Тренутна политика 'пропорционалног одговора' није окончала ове ничим изазване нападе", изјавио је бивши високи званичник за блискоисточну политику у Пентагону Мајкл П. Малрој.

"Ако ћеш ударити, удари снажно", додао је Малрој а пренео "Њујорк тајмс".

image