Свет

Финска од сутра у НАТО-у; Русија: Одговорићемо!

Застава ове нордијске земље биће подигнута у Бриселу где се у наредна два дана одржава састанак министара спољних послова Алијансе
Финска од сутра у НАТО-у; Русија: Одговорићемо!© Tanjug/AP Photo/Virginia Mayo

Финска ће се сутра придружити НАТО-у, изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, док је Министарство спољних послова Русије запретило да ће на приступање свог суседа Алијанси одговорити јачајући војни потенцијал у западном и северозападном правцу.

"Ово ће бити историјска недеља. Сутра ћемо подићи заставу Финске у седишту у Бриселу и она ће постати чланица алијансе", рекао је Столтенберг, а пренеле "РИА Новости".

Заменик руског министра спољних послова Александар Грушко објаснио је да на ову експанзију НАТО-а Русија неће седети скрштених руку.

"Део мера је већ најављен. Ојачаћемо наш војни потенцијал у западном и северозападном правцу. У случају да снаге и средства других чланица НАТО-а буду распоређени у Финској, ми ћемо предузети додатне кораке да поуздано обезбедимо војну безбедност Русије", рекао је он за "РИА Новости"

Финска и Шведска су се, наиме, заједнички пријавиле за НАТО у мају прошле године због развоја ситуације у Украјини. Али у Алијансу нису успеле да заједно уђу, јер су Турска и Мађарска желеле да одвојено разматрају пријаве. 

Прошле недеље су и Будимпешта и Анкара одобриле приступање Финске алијанси, док се процес уласка Шведске још одлаже. Столтенберг је тако навео да ће та држава морати да сачека на пријем у чланство "неколико недеља, ако не и месеци".

Иначе, у Бриселу ће сутра и прекосутра бити одржан састанак министара иностраних послова НАТО-а.

Чланство Украјине бесмислено, ако не победи

Питање чланства Украјине у НАТО нема смисла уколико она не победи у војном сукобу, изјавио је Столтенберг, најављујући да се на састанку министара очекује и усаглашавање и разрада вишегодишњег програма помоћи Украјини.

Он је истакао да НАТО са Украјином не жели само да разматра питање војне подршке, већ и питање реформи, проблем корупције, као и питање националних мањина;

У контексту нуклеарног наоружања, Столтенберг је рекао да Алијанса прати дешавања у Белорусија и додао да НАТО није приметио никакве промене у конфигурацији нуклеарних снага Русије.

Напоменуо је да се дешавања слична оним у Украјини могу десити и у источној Азији, те је напоменуо да Алијанса добро разматра све ближе односе Русије са Кином.

image