Свет

"Њујорк тајмс": Грми у Конгресу, расте незадовољство због трошкова наоружавања Кијева

Растуће сумње могле би да угрозе снажан двостраначки консензус о слању оружја у Украјину, али и да отежају Бајденовој администрацији обезбеђивање средстава за наставак финансирања Кијева, пише амерички лист
"Њујорк тајмс": Грми у Конгресу, расте незадовољство због трошкова наоружавања Кијеваwww.globallookpress.com © Al Drago/Getty Images

Након више од годину дана од почетка руске Специјалне војне операције, усијана расправа на саслушању о подршци Украјини одбора Представничког дома САД за оружане снаге указује да међу америчким посланицима расте незадовољство због цене коју Вашингтон плаћа за континуирано наоружавање Кијева, пише "Њујорк тајмс".

Растуће сумње могле би да угрозе снажан двостраначки консензус о слању оружја у Украјину, али и да отежају Бајденовој администрацији обезбеђивање средства за наставак финансирања Кијева.

Преломна тачка могла би доћи већ овог лета, пише "Њујорк тајмс".

Обећања о слању тенкова, тренутно стање на фронту и вапаји одређених фракција Конгреса за слање још напреднијих система наоружања могли би брзо да исцрпе око 45 милијарди долара које су амерички законодавци издвојили за помагање Украјини у нади да ће та средства трајати до септембра текуће године, наводи тај медиј.

Висока цена наоружавања Украјине навела је Конгрес да изда низ захтева за надзор информација о томе како се троши новац.

Неки од тих детаља су достављени посланицима, али је мало њих доспело у јавност, указује "Њујорк тајмс", и додаје да је то продубило сумње међу скептичним посланицима.

Републиканац и критичар финансирања Кијева Ендрју Клајд засуо је генералног инспектора Пентагона Роберта Сторча оштрим питањима о правој сврси коначној судбини оружја које се отпрема у Украјину.

"Одговорност за оружје које се испоручује, посебно оно најосетљивије, апсолутно је од највеће важности, како би се осигурало да се оно користи за шта је намењено, а не да се преусмерава у зле сврхе", рекао је он.

Иако су Сторч и други званичници Пентагона сведочили да се осетљиво наоружање не користи у скривене сврхе, критичари нису били убеђени, наводи "Њујорк тајмс".

Критикама се придружио и Метју Гец, иначе присталица Доналда Трампа и главни потписник резолуције у којој је група републиканских посланика почетком месеца позвала Вашингтон да прекине слање помоћи Украјини, али Москву и Кијев да мирно разреше сукоб.

"Не можете сведочити да смо се придржавали захтева за праћење праве употребе оружја сваком тренутку сукоба, зар не", упитао је Гец Сторча.

И демократе се придружиле критици

"Колико још пута Конгрес треба да пружи помоћ? Шта мислите, који је крајњи циљ свега овога", упитао је демократски посланик Рохит Кана подсекретара за војну политику Колина Кала.

Кани су се придружили и неки демократе из одбора Представничког дома за апропријацију, попут Едварда Кејса, посланика са Хаваја.

Са друге стране, подсекретар за војну политику Колин Кал је на питања групе посланика која заговара брзо отпремање америчких авиона Ф-16 Кијеву рекао да такви захтеви могу само додатно закомпликовати напоре администрације председника САД Џозефа Бајдена да настави са наоружавањем Украјине.

Кал је указао да би обука украјинских пилота свеједно трајала око 18 месеци, што је уједно и најкраћи предвиђани рок да их Пентагон Кијеву и достави.

"Нема смисла да их обучавамо за системе које можда никада неће добити", одговорио је он на питања зашто обука већ није почела, и оценио да, иако Ф-16 јесте приоритет за Кијев, слање тих авиона није међу "највећа три приоритета".

Пентагон свестан корупције у Украјини

Репутација кијевског режима када је у питању корупција у значајној мери оправдава страхове америчких посланика о коначној судбини оружја које се тамо шаље.

"Око девет година се бавим питањем Украјине, током читавог тог периода корупција је била питање број један које смо покренули са украјинским званичницима", рекао је Колин Кал.

"Не видимо никакве доказе о преусмеравању [оружја] у нашим извештајима. Мислимо да Украјинци правилно користе оно што им је дато", додао је он у одговору демократском посланику Џозефу Кортнију, који је похвалио Кијев због дизања сопственог рејтинга на ранг листи "Транспаренси интернешенел" за перципирану корупцију у 2022. години.

Међутим, републиканац Метју Гец је наговестио да је проблем корупције у Украјини изашао на видело тек када је "црвена" странка преузела контролу над Представничким домом САД након прошлогодишњих међуизбора.

"Чини се да се повећана ревност за истрагу корупције у Украјини поклопила са преласком Представничког дома под контролу републиканаца", рекао је он.

image