Свет

"Њујорк тајмс": Амерички дрон надзирао Крим

Вашингтон још од пре почетка Специјалне војне операције из ваздуха посматра Крим
"Њујорк тајмс": Амерички дрон надзирао Кримwww.globallookpress.com © Cpl. Mitchell Austin/U.S Marines

Амерички дрон МК-9, који је у уторак пао у Црно море, имао је камере преко којих су Сједињене Америчке Државе надгледале ситуацију на Криму, пренео је "Њујорк тајмс", позивајући се на неименованог високог војног званичника америчке војске.

Према његовим речима, дрон је рано ујутру полетео из војне базе у Румунији у уобичајену обавештајну мисију, која се, како је открио, спроводи већ дуже време, још од пре почетка Специјалне војне операције, и која може трајати и до десет сати.

Званичник је тако потврдио изјаву руског амбасадора у Вашингтону Анатолија Антонова, који је рекао да је дрон прикупљао обавештајне податке за Кијев, а који су се онда користили за ударе на руске снаге и територију Руске Федерације. О овоме су јуче, одмах након пада дрона, незванично писали и различити Телеграм канали на руском језику, који су још тврдили да Оружане снаге Украјине веома често започињу нападе након што у ваздуху буду примећене америчке летелице.

У међувремену, новинарка Си-Ен-Ена Наташа Бертнард написала је на Твитеру да су САД даљински избрисале софтвер дрона пре него што је он пао у Црно море. Тако је, према речима њена два неименована званичника, Вашингтон спречио Русију да дође у посед осетљивих података.

Руска страна упозорава да су овакве акције опасност по њену безбедност, док из САД-а поручују да ће наставити са сличним операцијама у близини границе Руске Федерације, јер им за коришћење међународног ваздушног простора, како кажу, није потребно одобрење Москве.

Ипак, прес служба Стејт департмента данас се држи нешто блаже реторике, те руководилац овог одељења Нед Прајс поручује да у Вашингтону оцењују да руска страна није имала за циљ да изазове инцидент, те да се све десило случајно. 

Министарство одбране Русије је, подсетимо, негирало званичну верзију која је дошла из Вашингтона, а према којој је Русија са њеним авионима Су-27 ударила у пропелер америчког дрона и тиме изазвала његов пад. Москва тврди да је пад био узрокован оштрим маневрисањем дрона, који је затим ушао у неконтролисан лет и сударио се са површином воде, без да су у свему томе учествовали руски борбени авиони. 

image