Свет

Амерички Конгрес: Само 20 одсто "помоћи" иде директно Кијеву

Председник Комитета за спољне послове Представничког дома Мајкл Мекол објавио је информацију колико заправо новца америчке помоћи Кијеву заиста стигне у Украјину
Амерички Конгрес: Само 20 одсто "помоћи" иде директно Кијевуwww.globallookpress.com © Kay Nietfeld

Већина новца који амерички Конгрес определио за влади у Кијеву заправо је завршио у војно-индустријском комплексу, рекао је председник Комитета за спољне послове Представничког дома Мајкл Мекол.

"Од издвојених 113 милијарди долара, отприлике 60 одсто иде америчким трупама, америчким радницима и модернизацији америчких залиха", рекао је Мекол.

Он је додао да у ствари, само 20 одсто средстава иде директно украјинској влади, у облику директне буџетске помоћи.

Мекол, републиканац из Тексаса, упорни је присталица наоружавања Украјине и инсистира на томе да његов надзор над помоћи нема за циљ да подрива, или доводи у питање важност подршке Кијеву, већ да обавести америчке пореске обвезнике како се њихов новац троши.

Сведоци на саслушању које је одржано у среду о надзору, транспарентности и одговорности помоћи Украјини били су вршиоци дужности или стални генерални инспектори у Пентагону, Стејт департменту и Америчкој агенцији за међународни развој (УСАИД).

У извештају "Волстрит џорнала" наводи се да ове три институције раде у овом случају како би се осигурало да оружје, опрема и готовина не буду преусмерени за ненаменску употребу.

"Сваки долар је битан", рекао је Мекол, тврдећи да ће надзор унапредити ефикасност и ефективност финансирања Украјине.

"Не мислим да су САД икада биле ангажоване у нечему сличном овоме", рекао је Мекол касније на саслушању, мислећи на слање оружја НАТО-а који преко Пољске стиже у Украјину.

Москва је више пута упозоравала Запад да снабдевање Украјине оружјем и опремом само продужава рат и повећава ризик од директне конфронтације између Русије и НАТО-а. САД и њихови савезници инсистирају на томе да их слање оружја Кијеву у вредности од преко 100 милијарди долара не чини их страном у сукобу, иако многи јавни званичници Запада говоре да је то прокси рат који Русија "мора да изгуби".

image