Свет

У војску и са 72 године: Велике промене у француској армији

Француска настоји и да удвостручи број резервиста - са 40.000 на 80.000
У војску и са 72 године: Велике промене у француској армијиGetty © Siegfried Modola/Getty Images

Француска ће подићи максималну старосну границу за војне резервисте на 70 година, а "одређеним специјалистима" биће дозвољено да у војсци остану до 72. године, најавио је министар одбране ове државе Себастијен Лекорну.

Према његовим речима, нема смисла то што су "многи квалитетни људи избачени из војске због старосне границе".

"Повећаћемо старосне границе. Људи ће моћи да буду резервисти у француској војсци до 70. године, а поједини специјалисти и до 72." рекао је Лекорну за РТЛ.

Тренутна максимална старосна граница у француској војсци је између 60 и 65 година, у зависности од функције. Поред ове промене, Француска настоји и да удвостручи број резервиста - са 40.000 на 80.000.

Промене у војсци дешавају се у тренутку када Француска намерава да постепено повећава војну потрошњу, са 43,9 милијарди на 69 милијарди евра до 2030. године.

"Повећање потрошње на одбрану је неопходно како би Француска остала у клубу нација које су способне да се бране и како би могла да се ухвати у коштац са разним претњама, укључујући оне које проистичу из текућих непријатељстава између Русије и Украјине", каже француски министар.

У Француској претходних недеља бесне демонстрације због пензионе реформе која, између осталог, предвиђа померање старосне границе за одлазак у пензију са 62 на 64 године. Ta мера, комбинована са одлуком председника Емануела Макрона да спроведе реформу без пуног законодавног поступка, показала се као изузетно непопуларна, што је изазвало штрајкове, масовне протесте и широко распрострањено насиље широм земље.

image