Свет

Француска у пламену: Више од 1.000 полицајаца и ватрогасаца повређено у нередима против Макрона

Министар унутрашњих послова Француске Жералд Дарманeн изнео је податке о штети проузрокованој текућим грађанским немирима у тој држави
Француска у пламену: Више од 1.000 полицајаца и ватрогасаца повређено у нередима против Макрона© Foto Tanjug/AP Photo/Christophe Ena

Више од 1.000 полицајаца и ватрогасаца је повређено током сукоба у нередима у Француској, изјавио је министар унутрашњих послова те државе.

Жерал Дарманен, министар унутрашњих послова у влади Емануела Макрона, указао је на штету проузроковану текућим грађанским немирима који погађају земљу у разговору за "Журнал ди диманш".

Француски званичник је окривио француску крајњу левицу и њеног лидера Жан-Лика Меланшона, за насилне протесте првобитно изазване пензијском реформом коју је спровела Макронова влада.

"Од 16. марта повређена су 1.093 припадника полиције и ватрогасне службе, упаљено је 2.579 ватри на улицама, јавни објекти су нападнути 316 пута, а крајња левица ниједном речју није осудила ово насиље", рекао је он.

Оптужбе да полиција заправо напада демонстранте, које су изнели званичници са левог политичког спектра у Француској, Дарманен је назвао "интелектуалним тероризмом".

"Када полиција употреби легитимну силу, она очигледно може да буде снажна, али таква је да би одговорила на изузетно бруталне нападе професионалних насилника, који су ту да уништавају имовину, или, још горе, да 'убијају полицајце'", тврди француски министар додајући да већина полицајаца у држави свој посао обавља "часно", а да мали број оних који не поштују професионалне стандарде "никада не избегну казну".

Када се у протесте умеша насиље, оцењује он, дужност органа за спровођење закона је да га зауставе.

"Слобода за излазак на демонстрације је основно право. Скоро све претходне демонстрације су протекле без икаквих инцидената. Али, слобода изласка на демонстрација није слобода за насиље на демонстрацијама", истиче он.

Француска влада до сада ни на један начин није успела да прекине протесте, а следећи велики дан протеста заказан је за 6. април.

image