Свет

"Политико": Кина игнорише САД, замрзнути контакти на високом нивоу

Вашингтон би желео да поново уговори посету Блинкена Пекингу, као и телефонски разговор Бајдена и Сија, али Пекинг за сада не показује веће интересовање за то
"Политико": Кина игнорише САД, замрзнути контакти на високом нивоуGetty © Kevin Frayer / Stringer

Бајденова администрација отказала је планирану посету Пекингу државног секретара Ентонија Блинкена у фебруару након што се на амеирчком небу појавио кинески шпијунски балон, како су га назвале САД, али од тада покушава да обнови разговоре на високом нивоу.

То укључује покушаје да се поново закаже Блинкенова посета Кини, као и да се договоре друге посете високих америчких званичника и телефонски позив председника Џозефа Бајдена и кинеског колеге Си Ђинпинга, рекао је неименовани амерички званичник "Политику".

Али Кина одбија такве напоре САД, што може имати везе и са драмом око најављеног сусрета у Калифорнији тајванске председнице Цај Инг-вен и председавајућег Представничког дома Конгреса Кевина Мекартија.

"Оно што је била обострана жеља да стабилизују пољуљани односи постало је много више вашингтонско иступање и кинеско повлачење".

Пекинг је веома незадовољан најавама продаје америчког наоружања Тајвану и званичним контактима за које Кина каже да охрабрују тајванске елементе који се залажу за независност. САД имају своје границе у дипломатским настојањима, а најочигледнији пример тога је отказивање Блинкенове посете. Међутим, амерички званичници назвали су ту одлуку одлагањем посете и истакли да не желе да прекину односе с Кином. Пекинг, с друге стране, упозорава да је предстојећи сусрет Цај-Мекарти неприхватљива ескалација.  

Брзина и ентузијазам са којим ће се Кина ангажовати у контактима на високом нивоу са америчким званичницима зависиће од тога како ће сусрет Мекартија и Цај бити представљен свету.

"Ако та посета буде исувише званична са Цај у улози председнице државе за коју Кина одбија да постоји, Пекинг би могао даље да захлади односе са високим званичницима САД. Цај и Мекарти морају да изведу то деликатно: да се покаже солидарност без давања Пекингу разлога да претера у реакцији".

Кина има тврд став и по питању телефонског разговора Бајдена и Сија.

Саветник за националну безбедност САД Џејк Саливен рекао је новинарима прошлог месеца да се Бела кућа нада да ће успети да договори разговор после 13. марта и годишње скупштине кинеског парламента. Кинеско Министарство спољних послова нагласило је да Пекинг не жури у заказивању разговора двојице председника. Портпарол министарства Ванг Вебин изјавио је да би САД требало да покажу искреност како би се америчко-кинески односи поправили.

Портпарол Савета за националну безбедност Џон Кирби изјавио је да САД желе да уговоре разговор Бајдена и Сија телефоном, као и да су ради да организују посете Кини министарке финансија Џенет Јелен, трговине Ђине Рајмондо и Блинкена. Кинеско Министарство трговине саопштило је да поздравља планове да Јелен посети Кину, као и да су отворени за посету Рајмондове, али није наведено када би до сусрета могло и доћи.

Повремено има контаката највиших званичника две земље, али не у довољној мери да би се могло говорити о садржајном дијалогу.   

Саливан је прошле недеље разговарао са највишим кинеским дипломатом Ванг Јијем, "и то је важан канал, али се ретко користи" због осетљивости такве комуникације, приметио је бивши државни званичник.

Подсећа се и да су кинески званичници одбили захтев САД да министар одбране Лојд Остин разговара са својим колегом након епизоде са "кинеским шпијунским балоном".

Билатерална војна комуникација и даље је отежана, амерички званичници сматрају да је узрок томе одбијање Пекинга да се ангажује са САД на развоју поузданих система који би помогли у спречавању да инцидент у Јужном кинеском мору прерасте у војну кризу.

Навести Кинезе да остану у редовној, смисленој комуникацији био је изазов за администрацију откако је Бајден преузео дужност. Чак и када постоје контакти, често они производе мало конкретних ефеката, што је довело до тога да амерички званичници жуде за контактима на вишем нивоу, посебно са Сијем, закључује се у тексту.

image