Свет

Кина одговорила НАТО-у: Преузмите одговорност за Украјину уместо што нас критикујете

Пекинг је увек заузимао објективан и поштен став по питању украјинске кризе, а он је и иницијатор политичког решавања тог сукоба, присталица промовисања помирења и преговора, поручује портпаролка кинеског МСП Мао Нинг
Кина одговорила НАТО-у: Преузмите одговорност за Украјину уместо што нас критикујетеGetty © Photo by Feng Li/Getty Images

Портпаролка Министарства спољних послова Кине Мао Нинг изјавила је да САД и НАТО морају да преузму одговорност за украјинско питање и да Алијанса нема право да критикује Кину или врши притисак на њу.

"Кина је увек заузимала објективан и поштен став по питању украјинске кризе. Пекинг је иницијатор политичког решавања кризе, присталица промовисања помирења, преговора и ужива подршку већине земаља у међународној заједници", рекла је Мао Нинг.

Она је напоменула да кинески став о политичком решењу украјинске кризе свеобухватно одражава одговарајући став, а да ће историја на крају показати ко заиста стоји на страни правде.

"Што се тиче одговорности о украјинском питању, мислим да САД и војни блокови као што је НАТО, треба да преузму одговорност, јер Алијанса нема право да критикује Кину нити да врши притисак на њу", навела је.

Подсетимо, генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да "Алијанса прати јачање сарадње између Русије и Кине и да у том контексту намерава да повећа интеракцију са партнерима у Индо-пацифичком региону".

Он је нагласио да је "Кина одбила да осуди Специјалну војну операцију, подржава руску економију и пропаганду". Истовремено, Столтенберг је упозорио Кину да "не испоручује оружје Русији", рекавши да би то била "историјска грешка" и "да би имало значајне последице".

Крајем фебруара Кина је објавила документ од 12 тачака у којем детаљно износи свој став о украјинској кризи и позвала на прекид непријатељстава и мировне преговоре. Међу главним тачкама су: потреба да се поштује суверенитет и територијални интегритет свих земаља, обнављање директног дијалога Москве и Кијева, позив да се спречи даља ескалација.

У документу под називом "Став Кине о политичком решавању украјинске кризе", кинеско министарство спољних послова наводи да ће Кина наставити да игра конструктивну улогу у наставку мировних преговора.

Пекинг се такође успротивио злоупотреби једностраних санкција у контексту украјинског сукоба, пошто оне не помажу у решавању кризе.

image